Teveel water bij de wijn: mijn mislukt vastenexperiment

Waarom vasten?

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Dit puntje houd ik bewust kort. Vasten is zoals kinderen opvoeden, en dat is zoals een dieet volgen, en dat is zoals sport: iedereen heeft er zijn idee over, en niemand wordt graag met de vinger gewezen. Persoonlijk ben ik overtuigd van de voordelen. En ja, daar zijn wetenschappelijke studies voor. Maar ook voor het tegendeel bestaan er waarschijnlijk wetenschappelijke studies. Met dezelfde ingesteldheid neem ik ook koude douches. Is het echt beter? Dat valt moeilijk te bewijzen. Maar het anekdotisch bewijs is overweldigend. En dat is voor mij een goed startpunt. Hetzelfde geldt voor vasten. Ofwel geloof je in de mogelijke voordelen, ofwel niet.

Voor zij die er meer over willen weten, check mijn vorige post, 40 dagen vasten. Onderaan het artikel vind je referenties die de voordelen van vasten in detail bespreken.

De eerste 24 uur

Het is eindelijk zo ver. Na iets meer dan twee jaar geleden voor de allereerste keer over vasten te hebben nagedacht, begin ik vandaag aan mijn eerste 10-daagse vastenperiode. Een beetje voorervaring heb ik al: midden 2014 lukte het me relatief goed om 3 dagen zonder voeding te overleven. Welja, overleven. Het gaat wel. Vandaag is het principe niets anders: de enige dingen die ik consumeer, hebben 0 kcal. Dat lijstje beperkt zich dus tot water, thee (zonder additieven, honing of wat dan ook – al heeft thee wel een energetische waarde), zwarte koffie en bouillon. Typisch voor dat laatste is een blokje kippen- of vleesbouillon in mijn heet water. Dat is de huis-tuin-en-keukenmethode om wat zout en electrolyten binnen te krijgen, in de afwezigheid van vast voedsel. Spinazie is de beste all-in-one oplossing om je micronutriënten op peil te houden.

Deze ochtend liep de wekker om half acht af. Mijn afspraak wachtte om 10u30 op mij in het Cafe Berlin te Antwerpen, en dan moet een mens vroeg opstaan. “Drink een glas water”, dacht ik nog tijdens het douchen. Eenmaal vertrokken, viel het snel op dat ik niets gedronken had. Ook geen koffie trouwens. Niet dat ik per se water nodig had, maar het was een goede start van de dag, zeker als je een kleine drie uur onderweg bent. Bij mijn afspraak dronk ik een glas water. ’s Namiddags vertrok de trein richting Hasselt. Een korte tussenpauze in de Sweet Coffee, waar de eigenares helaas niet aanwezig was, gaf me de hoogstnoodzakelijke caffeïne: een fresh brewed coffee. 350 mililiter. Prima. Tot dan had ik een koffie en een watertje op. Terug thuis begon ik aan de thee. Ongeveer een litertje ging er vrij snel door. Daarna mengde ik twee bouillonblokjes in heet water, met een beetje zout. De mensen die koolhydraatarm eten, weten waarschijnlijk uit ervaring dat je af en toe zout moet bijnemen. De aangeraden hoeveelheid, 1500mg sodium, is ruim onvoldoende voor zij die weinig water vasthouden. In de komende dagen zal ik erg goed op mijn sodiuminname letten, en waarschijnlijk even langs de kruidenwinkel om te kijken of er alternatieven zijn. Op dit moment, 21u ’s avonds, voel ik me prima. Ik ben ondertussen 14 uur wakker en heb niet echt honger gehad. Rond 13u voelde ik me even licht in mijn hoofd, maar dat kan niet direct toegeschreven worden aan het vasten an sich. Zoiets gebeurt af en toe. Mijn huisgenoten kookten een heerlijke maaltijd, terwijl ik in dezelfde ruimte zat. Dat was een bewuste mentale test, die eigenlijk geen probleem vormde. Alhoewel het van 19u gisterenavond geleden was, blijft mijn hongergevoel goed onder controle.

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat mijn dieet, welk ik voor aanvang van deze vastenperiode aanhield, een aantal van de verschijnselen tenietdoet. Wanneer de gemiddelde Belg, die een gemiddeld Belgisch (Westers) dieet volgt, niet meer zou eten, krijgt hij of zij typisch te maken met: sufheid, zwak gevoel in de benen, hongeraanvallen, vermoeidheid en eventueel slechte nachtrust. Als je afkickt van suiker, ondervind je vaak dezelfde problemen. Aangezien dat voor mij al even geleden is, valt alles best goed mee.

Goed, tijd om te gaan slapen. Ik ben best benieuwd naar de kwaliteit van mijn nachtrust en het uur waarop ik morgen wakker word. De wekker staat alvast af.

24 – 48 uur

Beginnen bij het begin: de slaap was prima. Helaas vergat ik gisterenavond de wekker af te zetten. Om 7u22 ging hij af, terwijl ik uitgerekend vandaag kon uitslapen. Niet erg. Ik bleef tenslotte lekker in m’n bed liggen en dat tot na 10u. Mijn slaap was dus prima. En lang. ’s Nachts werd ik wel even kort wakker, rond 1u. Ook had ik een droom (of nachtmerrie?) over eten, haha. Meerbepaald over het feit dat ik constant aan het eten was. I shit you not.

Terug naar het vasten. Dag 2, en dat was ook zo in mijn eerste vastenperiode van drie dagen, lijkt precies de moeilijkste. Niet zozeer een hongergevoel: dat had ik helemaal niet. Vooral het weerstaan aan voeding, waar je eigenlijk de godganse dag mee in contact komt. Of je het nu wil of niet. Als eten niet fysiek in de buurt is, zie je het wel op TV. Als je amper naar TV kijkt, zoals mij, komt het garantie op je instagram-feed terecht. Misschien moet ik die stomme profielen niet volgen, maarja. Eten (ik kies bewust het woord eten in plaats van voeding) is omnipresent in onze maatschappij en voor de vasters (is dat zelfs een woord?) is het een soort van Pengasus-brug: je moet er simpelweg over.

Omdat ik in de namiddag absoluut geen zin had in dit dagboek, besloot ik een filmpje op te nemen. Dat staat nu ook op Youtube. Het is niet voor niets dat ik in mijn jaarlijks overzicht mijn wens om te fotograferen en videootjes te maken, uitschreef. Zie hier het allereerste resultaat van dat voornemen! U heeft de primeur.

Terug naar het vasten. Vandaag dronk ik vrij veel bouillon. Ook leerde ik dat vis-bouillon van Knorr naar fucking vis smaakt. Dat klink logisch, maar als je enkel dat blokje met water drinkt, is het eerder een degoutante smaak. Daarom schakel ik over naar runds- en groentenbouillon. Een tasje thee of twee en evenveel koffietassen later, schrijf ik voor het slapengaan dit stukje.

Morgen wordt een nieuwe ervaring: ik ben van 8 tot 20u weg, voor twee interviews. Ondertussen ben ik ook uitgenodigd voor een walking lunch. Fuck me. Dat gaat een mentale veldslag worden, maar ik voel me sterk. Als Gandhi het kan..
Het leek me ook een leuk idee om een koude douche te nemen. Voor zij die nieuw zijn in de wereld van cold showers: draai je kraan op de koudste stand. Blijf er onder staan. Eerst een aantal tellen. Dan een minuut. Dan drie minuten, en dan doe je je ding maar. Ondertussen sta ik er 7m30s onder. En ja, met een timer. Denk maar niet dat het voor mijn plezier is. Dat wil niet zeggen dat ik er niet van geniet, maar ik kijk toch altijd naar het einde uit. Nu ik erbij nadenk: is er een app die voor je aftelt in plaats van optelt (zie tip 10)? In ieder geval was het best koud. Een paar uur later ben ik precies nog steeds niet op temperatuur, als staat het raam in mijn slaapkamer altijd open. Ik doe liever een extra bloes aan. Morgen ga ik nog eens experimenteren met de koude douche. Misschien is de combinatie van geen voeding en een extra belasting op je cardiovasculair systeem, want dat is de bottom line van een koude douche, te veel van het goede. Morgen meer.

Ohja, nog een laatste puntje. Constipatie. Con-sti-pa-tie. Vandaag kwam alles eruit. Schuimparty in de WC. Naja. Veel visueler ga ik het niet vertellen, maar het was best serieuze shit. Voor zij die vasten: never trust a fart. Tot morgen!

48 – 72 uur

Shit. Veel beter kan ik het niet samenvatten. Van ’s morgens tot ’s avonds een licht geïrriteerde state of mind. Dit houd ik niet vol, haha. De hele dag afwegen of ik al dan niet zou doordoen. Kut, toon een beetje karakter. Ondertussen toch twee interviews voor Kapitein Kobe afgenomen, en dat ging best goed. Maar een hele dag van thuis weg zijn is geen optie. Hopelijk gaat het morgen beter. Dit was echt geen leuke dag.

96 uur – oh kut

Het vlees is zwak. Exact 90 uur hield ik het vol. Dat zijn net geen 4 dagen. Hm. Echt teleurgesteld ben ik niet, het lukte gewoon niet. Ofja, ik zag er de zin niet meer van in. De laatste keer dat ik het deed, hield ik het net geen drie dagen vol. Deze keer net geen vier dagen. Dat is een winst van 33%. Als mijn portfolio even goed presteert, ben ik happy. Alhoewel ik voor 10 dagen ging, is het niet gelukt. Jammer. Waarschijnlijk probeer ik het binnenkort opnieuw. Gisteren maakte ik al een lijstje met alle dingen die ik zou willen eten, en daar maak ik morgen werk van. Gehaktballetjes, feta, olijven en anjovis in olijfolie. Fuck yeah. De vreter in mij haalt het van de vaster! Is dat zelfs een woord?

Ohja, statistieken van mijn gewicht:

  • Dag 1: 84.0kg
  • Dag 2: 83.1kg
  • Dag 3: 82.4kg
  • Dag 4: 82.4kg
  • Dag 5: 81.4 kg
Hi, ik ben Kobe. "Kobe van Reppelen is a 25-year old writer and entrepreneur. After having lived in Belgium, Brazil, and Germany, he now travels the world looking for the best stories from extraordinary people. In these stories, he details the lives, choices, and careers of people ranging from ministers to billionaires and artists. His unique style of interviewing helped his podcast become one of the most popular Belgian podcasts. He is currently working on his first book, bundling the most valuable lessons into a gateway to self-fulfillment."

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.