Mijn jaarlijks overzicht – 2016

Mijn jaarlijks overzicht – 2016

Door Kobe van Reppelen // Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Deel twee van mijn jaarlijkse traditie. Einde 2015 schreef ik een uitgebreide blogpost over het afgelopen jaar, met een terugblik op de belangrijkste leermomenten, en een hoopvolle interpretatie van het jaar dat 2016 uiteindelijk geworden is. We zitten in de laatste week van 2016, hoog tijd voor een review.

  1. Wat goed ging?
  2. Wat niet zo goed ging?
  3. Waar werk ik in 2017 naar toe?

1. Wat ging goed?

De Kapitein Kobe Show. Een beslissing die ik in 2015 al nam, maar in dit jaar helemaal uit de verf kwam. Veruit de beste beslissing die ik ooit op professioneel vlak genomen heb. Zelfs persoonlijk, in de vorm van betekenisvolle contacten met onbekenden, is het interviewen van mensen een geweldig leuke maar vooral leerrijke activiteit. In de afgelopen 365 dagen (het is op 23 december exact een jaar geleden sinds ik de eerste afleveringen publiceerde) behaalden de interviews en Youtube-filmpjes zo’n 500 000 kijk- en luisterminuten, verspreid over zo’n 80 000 downloads door ongeveer 40 000 unieke luisteraars.

Landen bezoeken. Sinds mijn buitenlands avontuur in Brazilië, bezoek ik minstens vier landen per jaar. Dat is in 2016 gelukt. Amsterdam (Nederland), Clermont-Ferrand (Frankrijk), Hamburg/NRW en Berlijn (Duitsland), San Francisco (Verenigde Staten), Villach (Oostenrijk), Lissabon/Coimbra/Porto (Portugal) en Praag (Tsjechië). Ook in België spendeerde ik veel tijd tussen Antwerpen, Gent en Brussel, met Ieper, Limburg, Knokke-Heist en Oudenaarde als uitzonderingen. Wallonië blijft grotendeels nog te ontdekken gebied.

Antwerpen. Verhuis naar ‘t Zuid, in de Belgische stad die me het meeste aan Hamburg herinnert. 24/7 leven en energie, koffiehuisjes en bars met gunstige openingsuren en een zeer voordelige huur. Mooie mensen. Prima.

9125. De mijlpaal van 25 jaar (of 9125 dagen) is bereikt. Yes. Dat maakt mijn vijfjarenplan concreter, waar ik naar de 30 toewerk.

Beleggingsstrategie. Ik ben eruit: ik zal nooit aan pensioensparen in de huidige vorm van het systeem doen. Het is een spel waarin de spelregels éénzijdig veranderen (en al veranderd zijn): vermindering van fiscaal voordeel naar 30%, aangepaste belasting (om staatskas nu al te spijzen en toekomstige uitbetalingen nog te bemoeilijken) en onduidelijkheid rond implicaties indien je een grotere tijd in het buitenland zit, de afstraffing van je geld vroeger op te nemen en voor mij de meest angstaanjagende gedachte – dat je pensioenspaargeld later niet meer in één keer op te nemen valt, zoals nu het geval is, maar in maandelijkse bedragen uitbetaald wordt. Nein danke. Wat is het alternatief? Een globale, gediversifieerde beleggingsportefeuille, vanuit een langetermijnperspectief. 90% IWDA, 10% individuele stocks. Met deze keuzes mis ik een aantal optimalisatiemogelijkheden, maar behoud ik alle flexibiliteit en voordelen van een gespreide portefeuille en kan ik mijn innerlijke ADHD-er plezieren met de volatiliteit van AMZN, ORPEA, TSLA en BABA. Plus een TER van 0,20%. Meer weten?

Starten als zelfstandige. Op 1 juli begon een nieuw hoofdstuk in mijn leven: zelfstandige in hoofdberoep (commerciële naam: Altona). Zie voorgeschiedenis onder “loondienst in maart”, puntje 2. Ik zou als freelancer/zelfstandigen copywriting, marketing automation consulting en videomarketing aanbieden. Dit verliep goed.

Experimenten. Van de vlog in Lissabon tot nieuwe formats zoals de Youtube Show, het is een jaar vol met experimentjes geweest. Job stopzeggen, verhuizen, boek beginnen schrijven, reizen, .. de 12-jarige Kobe zou de 25-jarige Kobe een coole gast vinden, en dat is een rustgevende gedachte.

Mijn omgeving. In mijn ogen kan je op verschillende manieren een compensatie voor je werk krijgen. Voor velen is die louter en alleen financieel, in de vorm van het loon dat je ontvangt, eventueel aangevuld met extralegale voordelen en extraleuke snufjes (bedrijfswagen, smartphone, ..). Sinds mijn start als zelfstandige, is daar voor mij een erg grote vorm van compensatie bijgekomen: de mensen die ik ontmoet. Het gebeurt zelden dat ik mensen tegenkom die iets tegen hun zin doen, die uitkijken naar het einde van de dag (of de meeting). Integendeel, hoewel velen erg onzeker over hun beslissingen zijn, genieten ze van hun keuzes en putten ze kracht uit de gedachte dat ze zélf de touwtjes in handen nemen. Jezelf omringen met zulke mensen heeft een krachtige impact op je eigen leven. Ik vul m’n dagen niet langer met meetings, maar uitgebreide, leerrijke gesprekken met lotgenoten (soortgenoten?). Hier stond ik amper bij stil, maar word ik op dit moment intens gelukkig van.

2. Wat ging niet goed?

Sterftes. Mijn beide grootouders, opa en vake, zijn op 78- en 86-jarige leeftijd overleden, respectievelijk op 27 november en 15 oktober. Zo’n overlijden doet ook nadenken over je eigen einde, wat geen kwaad kan. Bewust zijn van de eindigheid van het leven. Belangrijke vragen stellen, of meer zelfs:  je eigen begrafenis uitschrijven. Heb je dit al ooit gedaan? Moet je eens proberen. Of over de muziek nadenken, bijvoorbeeld. Op mijn begrafenis mogen zanger en pianist een ingetogen versie van Something about You van Hayden James brengen. Ik mis hen, maar het leven gaat verder (hun woorden – nu ook de mijne).

Loondienst in maart. Het bedrijf, Fenego, biedt alles wat een schoolverlater zich kan wensen. Een nieuwe Volvo V40 plus tankkaart, tien kilometer woon-werkverkeer en een mooi startersloon, van om en bij de €1400. Metaforisch als het mag klinken, bracht thans elke afgelegde kilometer in die schitterende wagen, mij verder van mijn bestemming. Het hoogtepunt van mijn dag was de rit van en naar het werk, waar ik me misschien 30% van de tijd productief voelde. Dit heeft in grote mate met mijzelf te maken, al was het contrast groot: Je gaat naar de hogeschool of universiteit, om een job te vinden die aansluit bij je studies, en twee maanden later besef je dat dit helemaal niet is wat je wil doen. Het was niet makkelijk om een beslissing te nemen, laat staan het aan anderen te vertellen. Mijn baas en collega’s reageerden wel positief op zowel mijn vragen, als verwachtingen. Ik heb het sommigen al verteld: ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het bindmiddel tussen collega’s in loondienst vaak een hypothecair krediet (of andere financiële verplichtingen) is. De rest kan de meesten weinig schelen. Dat wil niet zeggen dat betekenisvolle relaties met collega’s uit den boze zijn, maar op het einde van de dag staat dat ver van de topprioriteiten. Dit staat in schril contrast met de mensen die ik op dit moment ontmoet, zie ook het puntje onder Wat goed ging.

2015. Laat mij het overzicht van 2015 er nog eens bijnemen. Sport. Dit jaar experimenteerde ik terug met verschillende sportieve uitdagingen, van fietsen, kettlebells tot lopen. Tot mijn spijt heb ik nog steeds geen vast schema gevonden, een vaste sportieve routine. Ik kocht een Canon 700D om deze een paar maanden later terug te verkopen: rondzuilen met een zwaar toestel is, voor mij, als niet-fotograaf, geen optie. In de plaats daarvan upgrade ik m’n oude iPhone naar een nieuwe iPhone SE, met 4K camera (en onderstaande foto’s).

3. 2017

2017 wordt een spannend jaar, vol van persoonlijke groei, experimenten en media. First things first.

Video First. In mijn podcast, per definitie, staat audio centraal. Hier voeg ik beelden aan toe om de filmpjes ook via YouTube beschikbaar te maken, maar dit draai ik om. De camera gaat mee, ik publiceer op YouTube en dan als audiobestand op de podcast. Doelstelling? 2 000 000 kijk- en luisterminuten in 201712 diepte-interviews en 20 Terugblik-afleveringen. Terugblik (terugblik.nu) is het format waarin ik wekelijks een gast(e) uitnodig om de afgelopen zeven dagen te bespreken. Verwacht je aan allerlei interessante toppers uit diverse achtergronden. Geïnspireerd door het mediawatcher-formaat van De Zevende Dag, maar dan als nieuwe mediamaker. SPANNEND.

Boek. Je leest het goed, er komt een boek aan. De bundeling van mijn leerproces, van inzichten die gasten op de podcast met mij deelden, en de beste ideeën uit de +- 50 boeken die ik per jaar lees. Op dit moment plan ik een launch na de zomervakantie in.
Waarom een boek? Wel, ik zou de 18-jarige Kobe graag een paar stukjes advies, of tips meegeven. Daar is het nu te laat voor, maar voor het grootste deel van 2017 ben ik nog 25 jaar oud. Dus schrijf ik het boek dat mijn 25-jarige moet gelezen hebben. Ben jij ook 25 (van geest)? Dan raad ik het je nu al aan. 🙂 Je hoort er weldra meer van. Eerst als crowdfundingcampagne, daarna als fysiek (en digitaal) boek.

Street Triple. Het spookt alweer jaren door mijn hoofd, en hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik tot het inzicht kom dat sommige dingen deel uitmaken van mijn identiteit, of tenminste de manier waarop ik mezelf zie. Dat zijn in de eerste plaats materialistische dingen: een iPhone en Macbook (tja), een motor, wonen in een grootstad, maar ook minder tastbare dingen, zoals regelmatige workations (korte verblijfjes in het buitenland), het gevoel van vrijheid dat een motor brengt, boeken lezen (in 2016 spendeerde ik een kleine €2000 aan boeken) – grappig neveneffect: ik heb nooit zoveel gestudeerd sinds ik de hogeschool verlaten heb.

Update februari 2017 🙂 

Het uitbouwen van mijn business. Boek, YouTube Show, workshops, trainingen, public speaking, modereren, online courses, business mediator, talkshow host, schrijver. Genoeg titels om uit te kiezen, genoeg uitdagingen. 2017 wordt een cruciaal jaar in de zin dat ik het zogenaamde veilige pad definitief achter mij laat, en op eigen benen sta. Spannend! Een carrière in functie van persoonlijke groei en zelfexpressie, in plaats van andersom.

Het jaar van..

Het jaar van 25-1
Het jaar van 25-1
Het jaar van 25-2
Het jaar van 25-2
Het jaar van 25-3
Het jaar van 25-3
Het jaar van 25-4
Het jaar van 25-4
Het jaar van 25-5
Het jaar van 25-5
Het jaar van Antwerpen-1
Het jaar van Antwerpen-1
Het jaar van Antwerpen-2
Het jaar van Antwerpen-2
Het jaar van de Bijscholing
Het jaar van de Bijscholing
Het jaar van de Brain Scans-1
Het jaar van de Brain Scans-1
Het jaar van de Brain Scans-2
Het jaar van de Brain Scans-2
Het jaar van de Cadeautjes
Het jaar van de Cadeautjes
Het jaar van de Manbun
Het jaar van de Manbun
Het jaar van de Opoffering
Het jaar van de Opoffering
Het jaar van de Puppy-1
Het jaar van de Puppy-1
Het jaar van de puppy-2
Het jaar van de puppy-2
Het jaar van de Puppy-3
Het jaar van de Puppy-3
Het jaar van de Romantiek
Het jaar van de Romantiek
Het jaar van de Show
Het jaar van de Show
Het jaar van Ervaringen
Het jaar van Ervaringen
Het jaar van Fenego
Het jaar van Fenego
Het jaar van het Boek-1
Het jaar van het Boek-1
Het jaar van het Openbaar Vervoer
Het jaar van het Openbaar Vervoer
Het jaar van het Werk-1
Het jaar van het Werk-1
Het jaar van het Werk-2
Het jaar van het Werk-2
Het jaar van het Woord
Het jaar van het Woord
Het jaar van Opa
Het jaar van Opa
Het jaar van Praag
Het jaar van Praag
Het jaar van SF-1
Het jaar van SF-1
Het jaar van SF-3
Het jaar van SF-3
Het jaar van Verdriet
Het jaar van Verdriet
Het jaar van Werchter
Het jaar van Werchter

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.