4 dingen die ik voor de hogeschoolpoort had willen weten

Door Kobe van Reppelen // Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Eén van de meest ingrijpende keuzes waar een jong persoon voor staat is het kiezen van een middelbare school. Een keuze die voor sommigen vanzelfsprekend is of zelfs triviaal lijkt, heeft op velen van ons een enorme impact. Misschien zelfs zonder dat we het beseffen. Vanaf kinderen de leeftijd van 12 jaar bereiken, beginnen ze zich meer vragen te stellen. Het gezag van de ouder in twijfel te trekken. Hun eigen weg te banen in onze moderne wereld. En iedereen verwacht maar dat ze het goed doen. Zonder omkijken. Zonder fout. Uiteindelijk komt de beloning in de vorm van een nieuwe keuze: wat na het middelbaar?

Een academische keuze. Veel te veel jongeren zijn vandaag de dag moreel verplicht om een opleiding te kiezen, welke dan ook. De vraag is niet meer of je verder studeert, maar waarin je je wilt specialiseren. Wat je de rest van je leven wil doen. Waarmee je je boterham gaat verdienen en je carrière gaat uitbouwen. In welke sector je je expertise zal opbouwen. We staan niet meer zozeer stil bij het totaalplaatje van het leven maar wel bij de manier waarop we zo goed mogelijk binnen het academische vierkantje kunnen kleuren – zonder op te vallen.

Volgens mij zijn er 4 redenen waarom de hogeschool fantastisch is. 4 redenen waarom iedereen van die tijd een maximale investering kan maken. 4 redenen die voor sommigen, waaronder ikzelf, de vinger diep in de wonde steken. De situatieschets waarop deze redenen gebaseerd zijn, is die van een professionele bachelor aan eender welke hogeschool of universiteit in het land. Dat is namelijk het traject waarover ik de hoogste expertise bezit. De hogeschool geeft je de mogelijkheid om in 4 domeinen uit te blinken:

  1. Certificatie
  2. Educatie
  3. Netwerkmogelijkheden
  4. Plezier

Certificatie

Meer dan ooit verzwakt de nood aan certificatie voor een hogere opleiding, of zelfs die hogere opleiding zelf. Er zijn nog steeds en zullen altijd beroepen blijven waarbij bepaalde diploma’s nodig zijn, zoals in de advocatuur en geneeskunde, maar in vandaag‘s economische realiteit, daalt dat aantal procentueel vrij snel. De dienstenindustrie waarop de Belgische economische motor draait, heeft steeds meer behoefte aan individuelen die bepaalde inzichten en oplossingen hebben. Of die persoonlijk een diploma Communicatiemanagement, Bouwkunde of Lichamelijke Opvoeding heeft, is niet relevant. Iemand met een bewezen staat van dienst overstijgt het niveau van opleiding in 2015. Als we een 30-tal jaar teruggaan in de tijd zien we de effecten van deze verschuiving veel duidelijker. Vroeger, in de tijd van mijn ouders, was een expert maar iemand die de juiste credentials had. Tegenwoordig ontstijgen micro-experts door middel van blogs, podcasts, YouTube en andere kanalen, het traditionele model. Je moet tegenwoordig niet meer naar een dokter: een online apotheek verleent je advies en de juiste medicatie. Je moet niet meer naar een sportarts voor een sportplan: daar bestaan duizenden apps voor. Je moet je huis praktisch nooit meer verlaten omdat we zo ver staan dat 99% van onze dagdagelijkse activiteiten aan huis geleverd kunnen worden. De enige reden waarom we echt naar buiten zouden gaan, is een hapje frisse lucht.

Educatie

Educatie is een volledig ander beestje dan certificatie. Certificatie is het document wat als gestandaardiseerd bewijs dient om jouw kennis aan anderen te bewijzen. Educatie is hetgeen je nu echt geleerd hebt. Certificatie is het bewijs dat je Kotler’s boeken bestudeerd hebt. Educatie is hoe je dat dan in actie omzet.

Educatie overstijgt certificatie in heel veel aspecten. Deze zomer had ik het geluk om een meisje uit de VS te ontmoeten in La Dolce Italia. Ze vertelde me dat haar ouders een voorstel deden: als ze haar bachelor (die 4 jaar duurt) in 3 jaar kon behalen, dan zouden haar ouders een wereldreis meebetalen. Win voor haar: een wereldreis. Win voor de ouders: een gemotiveerde student. Resultaat? Ze behaalde haar diploma, vertrok voor 2 maanden naar Marokko voor een stage, trok daarna nog 6 weken door Europa om ten slotte 8 maanden als au pair in Nieuw-Zeeland te gaan werken. Zie je het verschil tussen certificatie en educatie? In 4 jaar behaalde ze haar diploma maar de levenservaring (en dus educatie) ligt veel hoger dan bij de gemiddelde student.

Het is jouw keuze waarom je al dan niet het meeste uit je opleiding kan halen. Zolang je maar niet vergeet dat er steeds minder nood is aan mensen met enkel een diploma. Vandaag de dag gaan we allemaal richting een hybride model. Zelfs een ingenieur moet leiding kunnen geven, een specialist moet people skills hebben.. Een eigen portfolio met projecten is voor praktisch elke bachelorstudent een enorme meerwaarde.

1 van de snelste manieren om aan je educatie te werken is door erop uit te trekken. Laat je onderdompelen in een bad van andere meningen en andere methodieken. Probeer een nieuwe taal te leren. Ga eens alleen op reis. Laat België achter je. Dit zijn dingen die je perfect in een uitwisseling of Erasmusproject kan vinden. Je leert bij wanneer je je eigen grenzen vindt, en ze dan overstijgt. Je leert mensen begrijpen en interpreteren door ermee te communiceren, niet door enkel suffe materie te studeren. Een groot probleem in de academische wereld zijn professoren die complexe modellen onderwijzen, zonder zelf in de praktijk te hebben gestaan. Een theoretisch model is 1 ding, dat in de praktijk omzetten is iets anders.

Netwerkmogelijkheden

De status “student” is een soort van vrijgeleide om publicatie in de pers te krijgen, en een heel snelle manier om ergens binnen te geraken. Iedereen met kennis deelt graag met anderen, wat is anders het punt van kennis op te bouwen? Als je een kwalitatief netwerk wilt opbouwen, kan je bijvoorbeeld een inventaris van je professoren en/of docenten maken en nagaan wie je interessant vindt en welke boeken ze geschreven hebben. Er zijn talloze professoren die snakken naar erkenning buiten de suffe klas die verplicht voor hun zit. Met een portie gezonde en oprechte interesse gaan heel veel deuren voor je open. Zit je met een idee wat persaandacht nodig heeft? Contacteer je hogeschool en lokale kranten/magazines. De titel “student” werkt als een rode lap want iedereen heeft begrip voor ondernemende studenten. Mensen die zich losrukken uit het traditionele pad en hun eigen weg banen.

Een kwalitatief netwerk kan je in snel tempo opbouwen. Tim Ferriss van The Four Hour Workweek schrijft op zijn blog heel wat tips: http://fourhourworkweek.com/2015/08/26/how-to-build-a-world-class-network-in-record-time/. Methodisch, maar oprecht. Niemand wilt tijd verspillen. Bouw je netwerk volgens een plan uit en neem uitdagingen aan. Een netwerkavond, een verjaardagsfeest, een lunch met een bekende zakenman, een opleiding..

Plezier

Steeds meer en meer studenten doen langer en langer over hun opleiding. Het is een interessant gegeven. Komt dit door de opleiding die zwaarder en zwaarder wordt? Of zijn er andere oorzaken? Plezier is een groot onderdeel van een opleiding. Plezier is de reden waarom sommige steden helemaal openbloeien, zij het dankzij studenten, marihuanawetgeving of de haven. Maar plezier heeft ook nadelen, zeker als student. Op een bepaald moment kan je de verloren tijd niet terughalen en was het misschien interessanter om plezier in te leveren voor studietijd. Als plezier de grootste motivator is, kan je best in de buurt van een studentenstad gaan wonen en deelnemen aan de feestjes. Niemand vraagt je of je student bent. Wil je per se in een studentenvereniging of alle andere voordelen van een studentenstatuut? Schrijf je eventueel voor het minimum aantal studiepunten in en ga zeker niet naar de les.

De voor- en nadelen

En nu? Wel, je kan niet alle 4 redenen combineren om aan je opleiding te beginnen. Ergens ga je moeten kiezen. Wil je enkel voor het plezier naar de hogeschool? Dan skip je toch liefst die saaie lessen om half 9? Ga in een studentenstad wonen en sluit je aan bij de talloze rijen feestvierders, zonder dat je een verplichting naar de les toe hebt. Je bespaart ook ineens op inschrijving, boeken en andere kosten.

Wil je enkel certificatie? Dan zijn er enorme shortcuts naar dat doel. Er zijn vandaag de dag meer en meer mogelijkheden om via Open (of Online) Universities je accreditatie te behalen. Je hoeft je zetel niet meer uit te komen om een diploma binnen te halen. Deze manier van leren zal in de toekomst ook enkel en alleen maar populairder worden. De kost kan momenteel nog hoger uitvallen dan de traditionele alternatieven, maar dat beperkt zich enkel tot het inschrijvingsgeld.

Vind je netwerkmogelijkheden het belangrijkst? Let er op dat de meeste mensen enkel maar naar je laatst behaalde diploma kijken. Als je dus echt een sterk netwerk via een academisch traject wil opbouwen, kijk je best naar de toelatingsvoorwaarden van je opleiding naar keuze. Voor Vlerick, zowat de meest bekende van het land, zijn er amper (zware) toelatingsvoorwaarden. Je bundel cash is belangrijker dan je academisch traject. Het kan dus interessanter zijn om 4 jaar lang te sparen en dan de managementopleiding te volgen, in plaats van 4 jaar in je opleiding te investeren en dan nog eens de inschrijvingskost voor Vlerick te moeten dragen. Als je netwerkmogelijkheden belangrijk vindt, kan je best zo weinig mogelijk tijd aan je opleiding spenderen en meer focussen op de echte netwerkmogelijkheden. Alternatief kan je tijdens je bachelor deelnemen aan netwerkevenementen. Kijk in de eerste plaats op je eigen instelling rond. Daarnaast zijn er specifieke groepen zoals Aerey, Jong Voka, JCI, .. het loont misschien wel meer tijdens je studies informeel aan je netwerk te bouwen, dan de dure en formele weg in te slaan.

Wil je ten slotte zelfstandigheid? Dan doe je er beter aan om simpelweg op je eigen benen te gaan staan. Dit hoeft niet per se duur te zijn. Er zijn hoe langer hoe meer initiatieven die samenhuizen ondersteunen. Je kan ook op kot gaan zonder student te zijn. Je kan een jaar (of langer) gaan werken en erop uit trekken. Think, fast and slow. Het is nooit slecht om een grote keuze even uit te stellen.

4 dingen die ik voor de hogeschoolpoort had willen weten?

Conclusie: er is geen conclusie. Als ik de return on investment van mijn opleiding moet berekenen, kan ik janken. Het aantal vakken, laat staan docenten, die een blijvende impact op mijn carrière gemaakt hebben, kan ik ruimschoots op 1 hand tellen. Als certificatie het belangrijkste doel is, had ik het in minder dan 3 jaar moeten doen of naar andere gelijkgestelde alternatieven moeten kijken. Ben je een betere marketeer omdat je een bachelor, master of Syntra-opleiding hebt? Ik betwijfel het. In de diensteneconomie van vandaag wordt veel meer nadruk gelegd om de waarde die je meebrengt, in tegenstelling tot je credentials. In mijn opleiding heb ik de kans genomen om eigen ideetjes te testen en naar het buitenland te trekken, maar dit ging ten koste van mijn studietijd. Ik deed uiteindelijk langer over mijn diploma omdat ik andere prioriteiten stelde. Ik zou het niet anders willen, maar misschien wel anders doen.

Goed, hier is het stappenplan dat ik mijn 18-jarige zelf zou voorstellen:

  • Probeer je certificatie zo snel mogelijk te behalen en verkwist geen tijd aan verplichte lessen. Zorg dat je mobiel en op eigen tempo je diploma haalt via online lessen. Als certificatie niet het allerbelangrijkste is, volg dan enkel de online cursussen die je interessant vindt en sluit eventueel bij aan bij lessen die je echt interessant vindt.
  • Zet 100% in op educatie. Lees boeken, heel veel boeken. Bouw een persoonlijke bibliotheek. Op 3 jaar tijd kan je 150 boeken lezen, samenvatten en in de praktijk omzetten. De kennis die je daar uit haalt overstijgt die van 98% van de bevolking en misschien zelfs die van vastgeroeste experts. Want wees eerlijk, als jij morgen 50 boeken over welk thema dan ook leest, dan kan je niet anders dan een enorme expertise hebben.
  • Ga aan de slag met deze kennis. Zoek de auteurs op die je inspireren en ontmoet hun, waar dan ook. Heel veel auteurs doen niet liever dan praten over hun eigen boeken en je “student”-statuut geeft je bijna een vrijgeleide om met hun in contact te komen. Bouw je netwerk uit en vestig je naam.
  • Verbreid je people skills. Vertrek op Eurotrip met een goedkoop treinticket of auto (in plaats van je duur kot). Stippel je traject uit en ga langs de informele studiepunten die je absoluut wilt leren kennen. Interessante spreker of cursus in Parijs? Ga ervoor! Verblijf hoeft niet duurder te zijn dan een kot in België, zie Couchsurfing en Airbnb – https://www.airbnb.be/onderhuur). Een bepaald bouwkundig project in Hamburg? Doe je opzoekingswerk en ga praten met de stad en ontwikkelaar. Een fameus marketingbureau in Madrid? Praat je weg binnen en stel een lunch meeting met de CEO (of iemand anders die je moet en zal leren kennen). Niemand zegt nee tegen een gratis lunch en de kennis die je van zo’n persoon kan opdoen, overstijgt eender welk boek van eender welke Kotler.
  • Ten slotte: have fun. Niemand houdt je tegen om in Berlijn meer te zien dan enkel de zon overdag. Of om in Düsseldorf de Nachtresidenz te bezoeken. Of om in Lissabon ’s nachts aan het strand te gaan liggen (oppassen met de koude windstromen!).

Ten slotte is het geen ja of nee keuze. Er is juiste of foute mogelijkheid. Het enige wat ik kon wensen is iemand die mijn oogkleppen af kon nemen en mijn visie verbreden. Er is meer dan enkel maar een diploma om een diploma te bezitten. Als je bovenstaand schema in werkelijkheid omzet, sta je figuurlijk mijlenver voor op je concurrentie. Je hebt een werelds netwerk en levenservaring. En een diploma, just in case.

Hi, ik ben Kobe. "Kobe van Reppelen is a 25-year old writer and entrepreneur. After having lived in Belgium, Brazil, and Germany, he now travels the world looking for the best stories from extraordinary people. In these stories, he details the lives, choices, and careers of people ranging from ministers to billionaires and artists. His unique style of interviewing helped his podcast become one of the most popular Belgian podcasts. He is currently working on his first book, bundling the most valuable lessons into a gateway to self-fulfillment."

1 Comment

  1. De tijd dat een diploma belangrijk was is reeds voorbij. Afgezien van STEM banen kun je je tijd beter gebruiken om levenservaring op te doen en jezelf te ontwikkelen. 90% van de diploma’s zijn toch nutteloos.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.