Alexander De Croo

In juni 2017 publiceerde ik mijn eerste boek, Bij Voorbeeld. Je kan mijn werk steunen door het via www.bijvoorbeeld.be te kopen, of hier gratis lezen.

Alexander De Croo

Ik houd wel van het ‘Connecting the Dots’-verhaal van Steve Jobs op Stanford. Dat eender wat je doet, je er altijd wel iets uithaalt. Ik denk dat je moet proberen om zoveel mogelijk verschillende ervaringen op te doen en dat je ook geen spijt moet hebben van de zaken die je probeert, ook niet van de zaken die flagrant mislukken. Je haalt er altijd wel iets uit. Moet je per se studeren in de VS? Dat denk ik niet. Maar moet je uit je comfortzone komen? Ja.

Wij Belgen maken te weinig gebruik van de beurzen om in de Verenigde Staten te gaan studeren.

Sommige mensen vroegen of ik verkoper was geworden, maar die begrijpen niet dat verkoper van je eigen product zijn één van de mooiste dingen is die je kan doen. Darts-IP was mijn baby, begonnen in een appartement in Brussel, waar ik moest uitstappen toen ik de politiek in ging. Dat was één van de moeilijkste beslissingen die ik heb moeten nemen.

Ik geloof in individuele vrijheid en ik geloof dat als je mensen vrijheid geeft, ze in het algemeen goede dingen gaan doen, en dat de mens per definitie niet anti-solidair is. Dus ja, er is nooit een discussie geweest over bij welke partij ik mij zou aansluiten.

Weinig ervaring in de politiek is juist, maar ik heb dat altijd als een voordeel gezien. Het geeft me een soort onafhankelijkheid.

In een start-up gaan alle neuzen in dezelfde richting. In de politiek is dat niet zo. Ik behoud wel graag een soort naïviteit, dan ga je af en toe met je gezicht tegen de muur, maar ik heb veel liever van zonder achterdocht te kunnen werken en af en toe een negatieve ervaring te hebben, dan constant met achterdocht te moeten denken. Dat is niet eigen aan mij.

Is dit nu echt de droomjob van mijn leven? Die vraag moet je jezelf af en toe stellen, en eigenlijk ben ik al twee keer van gedacht veranderd[1].

Als iemand waar ik naar opkijk, kritisch is tegen mij, dan raakt me dat wel.

Het is belangrijk dat je kan blijven geraakt worden door kritiek. Het slechtste wat je kan doen, is dat je een soort robot wordt. Als je goed aan politiek wil doen, moet je een zekere emotionaliteit behouden. Dat is anderzijds ook uw vijand, omdat je onder druk van heel harde kritiek soms emotioneel zal reageren. Als je niet tegen kritiek kan, moet je natuurlijk niet in de politiek gaan.

Ik wil wel eens een kwartierke met Travis Kalanick babbelen, de oprichter van Uber. Ik houd wel van de redenering die hij maakt. Hij erkent het werk van de vakbonden, die veel meer vrijheid en betere omstandigheden voor werknemers hebben gecreëerd. Hij gaat een stap verder en stelt voor dat de Uber-economie een economie is waar mensen zelf kunnen kiezen wanneer ze werken of niet, waar ze zélf hun leven in de hand nemen. Hoe kan je daar nu tegen zijn? Ik vind dat een mooi argument, dat niet helemaal klopt, maar hij brengt het wel mooi.

Ik vind dat je niet te veel zeer lange termijnplannen moet hebben, da’s een beetje saai. Je moet openstaan voor wat er kan gebeuren. Anders ga je denken dat je alles in het leven onder controle hebt, en da’s natuurlijk niet waar. De openheid van geest om dingen te laten gebeuren, is belangrijk.

Je moet iets studeren wat je graag doet, en proberen om er echt goed in te zijn.

Hoe erg is het om te mislukken? Dat valt goed mee. Meestal ben jij de enige wie het opvalt. Je moet jezelf wat pushen.

Nieuwsgierigheid, dingen in vraag stellen, de vrijheid krijgen om dingen op een andere manier te doen dan hoe ze altijd gedaan worden. Dat vind ik belangrijk.

Everything is impossible until it is done van Nelson Mandela, daar probeer ik mezelf wel aan te herinneren.

Programmeren, dat moet iedereen leren. We gebruiken nu Latijn als een taal om mensen abstract te leren denken, maar met programmeren gaat dat even goed. Latijn schrikt nogal wat mensen af, wat mee het watervaleffect creëert, terwijl programmeren veel meer jongeren aanspreekt.

Zoek wat je graag doet en probeer daar goed in te zijn. Als je elke dag van de week met tegenzin opstaat, denk dan na wat het wél kan zijn. Iedereen heeft een talent en iets waar hij voldoening uit haalt. Het leven is te kort om dat niet te doen. Da’s mijn Boodschap van Algemeen Nut.

[1] Alexander startte zijn carrière als consultant, ‘dat was hét van hét’, ging zijn droom als ondernemer achterna, om uiteindelijk in de politiek te belanden.