Kapitein Kobe’s Daily Kit

Kapitein Kobe’s Daily Kit

Om interviews op te nemen, heb je materiaal nodig. Zeker kan ik nooit zijn, maar iets zegt me dat jij, net zoals mij, op zoek gaat naar het beste materiaal voor de beste prijs. Willekeurig met geld smijten ligt niet in mijn aard, maar 500 euro voor een fototoestel uitgeven is geen probleem. Zo lang er een plan achter zit. Na een aantal weken intensief onderzoek, afwegingen en consultaties met mijn bankrekening, vonden volgende producten hun weg naar mijn rugzak.

Belangrijk om te weten: wat je precies wil gaan doen met je materiaal. Sologesprekken opnemen? Gasten interviewen? Zo ja, hoeveel gasten maximum? Skype gesprekken opnemen? Wat is je maximale budget?

Disclaimer: ik ken erg weinig van audio en video, het kan dus perfect zijn dat ik de bal helemaal mis sla. Maar dit heeft voor mij gewerkt.

 

My daily kit. I don’t leave the house without these things. #ipod #books #moleskine #canon #iphone #markers #microphones #belgianblogger #belgianpodcast

Een foto die is geplaatst door Kapitein Kobe (@kapiteinkobe) op

 

Audiorecorder

Twee personen tegelijkertijd opnemen, that’s it. Mijn eigen, zwoele stem, en die van één gast. Hoogst uitzonderlijk een dubbelinterview, en daar zou dan wel een oplossing voor gevonden worden. De eerste afweging: doe ik alles digitaal, via een laptop of computer, of gebruik ik een audiorecorder. Een computer of laptop werkt om één of andere reden ineens niet meer of vast blijft hangen. Of irritante updates, een probleem dat altijd kan optreden. In dat opzicht heeft een audiorecorder, wat mij betreft, een streepje voor. Minder keuze, minder kans op stommiteiten. Een laptop is ook een stuk duurder. Op het moment van mijn beslissing had ik even geen laptop meer. Die had vlak voor de examens, na vijf jaar trouwe dienst, besloten om de eeuwige appelvelden op te zoeken. Een nieuwe laptop, alhoewel breed inzetbaar maar niet noodzakelijk, zou me een duizend euro kosten, tegenover 200 euro voor een Tascam DR-40 audiorecorder.

De lage aankoopprijs maakte de keuze voor een audiorecorder gemakkelijker. Wat als je al een laptop hebt? Wel, dan kan je digitaal opnemen, waarbij er amper ruis is en de kwaliteit echt geniaal goed is voor een goedkope setup. Zie microfoon voor meer informatie.

Terug naar de audiorecorder: grote spelers zijn Tascam en Zoom. Ik kijk enkel maar naar de modellen met XLR-uitgangen. Hierop sluit je rechtstreeks je microfoon aan. Mijn Tascam DR-40 geeft ook Phantom Power (24 of 48 volt). De Tascam heeft nog andere fancy functies die ik eigenlijk nooit gebruik. In 95 procent van de gevallen sluit ik beide microfoons aan via XLR en neem ik in stereo op. Je kan nog een beetje met het input level spelen, afhankelijk van hoe druk het in de ruimte is en hoeveel ruis je microfoons oppikken (sample met Eefje Depoortere, WAV, 32bit). Zoom en Tascam hebben erg soortgelijke producten. Uiteindelijk vond ik een tweedehands Tascam DR-40 voor 80 euro. Ik moest er wel voor naar Ieper, vanuit Bokrijk, maar ja. Voor 100 euro was ik gesteld.

Een geheugenkaartje van 8GB laat me ongeveer 6 uur opnemen in WAV 24 bit, of anderhalf keer zo lang in 16 bit.

Microfoons

Prijs-kwaliteit? Eén referentie: de Audio Technica ATR-2100. Het duurde me even om dit uit te vogelen, maar de Europese tegenhanger is de Samson Q2U, typisch in een pakket met koptelefoon verkocht. Deze microfoon heb je voor ongeveer 55 euro en is echt de beste deal voor dat geld. Je heb een externe USB-uitgang voor digitale opnames en er is een XLR-uitgang voor je audiorecorder. Je vindt ten slotte ook een koptelefoonuitgang op de microfoon, wat interessant is om Skypegesprekken met een audiorecorder en dit toestel op te nemen. Daarbij haalde ik mij nog een goedkoop Behringer toestelletje (van pakweg 20 euro) en een paar windkapjes. Voila, mijn eigen opnamestudio! Je moet wel oppassen met de kabels, als je daar te veel mee prutst geeft het gemakkelijk storing op je signaal.

Camera

Stiekem vind ik de zoektocht naar een nieuw toestel wel spannend, en mijn camera was geen uitzondering. Mijn favoriete en meest gestelde vraag, “Stel: je hebt 30 seconden voor een boodschap van Algemeen Nut, wat deel je met je landgenoten?’, werd door Jan Puype erg goed ontvangen. Hij plantte het idee in mijn hoofd om dit concept verder uit te werken. Op dat moment moest ik Eefje ‘Sjokz’ Depoortere nog interviewen, een Belgische presentatrice in het online gaming segment. Wereldberoemd in de League of Legends (computerspel) wereld, maar niet zo in België. Het idee: haar boodschap filmen en ondertitelen. Zo kan zij het met haar fans delen (die grotendeels Engelstalig zijn), en heb ik extra visibiliteit. Dubbele win. Merci Jan. Als wereldreiziger, zeker nu ik erop terugkijk, vind ik het jammer dat ik relatief weinig beeldmateriaal van al die mooie momenten overhield. In mijn jaarlijkse overzicht van 2015 kwam ik dan ook tot de conclusie dat 2016 wel eens het jaar van de fotografie kon worden. Geen professionele ambities, gewoon plezier met een leuk resultaat.

Zo begon de zoektocht naar de beste camera voor de beste prijs. Al snel kom je bij de DSLR-toestellen van Canon en Nikon uit. Ik liet me wijsmaken dat Canon nog steeds een streepje voorheeft wanneer het op video aankomt. Talloze bezoeken aan talloze (web)winkels later, vond ik de Canon EOS 700D voor 477 euro, inclusief standaardlens, bij de Media Markt in Aken. Op de dag dat ik hem zou ophalen, stond het toestel echter aan 559 euro. Duitse fuckers. Kamera Express bood hetzelfde toestel voor dezelfde prijs, inclusief 45 euro cashback van Canon aan. Deal. Dan maar direct voor de standaardlens met onder andere beeldstabilisator gekozen, en minus de cashback actie kostte het toestel 480 euro. Ideaal. Rond deze periode kwamen de 4K-toestellen ook op, maar zoals je weet, had ik geen laptop (en ook PC die hiervoor geschikt zou zijn), dus die toestellen vielen vrij snel af.

Daily Kit

Postproductie

A u d a c i t y. Ik heb me onnozel gezocht naar allerlei alternatieven, al dan niet betalend, maar voor de categorie huis-tuin-en-keuken-podcasts, waar ik de scepter zwaai, voldoet Audacity ruimschoots. Het programmaatje stelt me in staat ruis te reduceren, stukjes te versterken en te normaliseren. Veel meer doe ik er niet mee. Het is belangrijk dat je input, het gesprek dat je opneemt, in goede omstandigheden gebeurt. Is dat niet het geval, zal je nooit een echt mooie audio-opname kunnen afleveren, maarja. Beter een suboptimale kwaliteit voor dik 100 euro, dan een marginaal betere kwaliteit voor duizenden euro’s. De absolute toppodcasts zijn ook geen gewone producties meer. Daar zitten enorme teams met erg veel kennis achter. Als je dit leest en “NEE KOBE, DE AUDIOKWALITEIT TREKT OP NIKS, LAAT MIJ U HELPEN” denkt, verwijs ik je door naar hoi at kapiteinkobe punt be. Bij voorbaat, dank.

Publicatie

Rond 2012, toen ik mijn buik even vol had van WordPress, dacht ik nooit dat dit platform toch zo populair zou blijven. Vandaag de dag draaien 15% van de websites op dit stukje software. Om de podcast zelf te hosten zijn er verschillende alternatieven. Ofwel doe je het volledig zelf, of je gebruikt een hosting service. Zelf is prima als je volledige controle over je server hebt. Wanneer een aflevering van pakweg 50mb 10,000 keer gedownload wordt, hang ik in de netten. Dan gaat de boel gewoon offline. Bij service providers zoals Libsyn en Blubrry heb je dat niet. Daar betaal je een maandelijkse fee voor een maandelijkse ruimte die men elke 30 dagen mag opvullen. Geen datalimiet. Dat leek me dan ook de meest interessante deal. Niet dat ik 10,000 downloads verwachtte, maar je weet maar nooit. Op dit moment zit ik aan net geen 100GB op +-70 dagen.

Voor ongeveer 10 euro per maand kan je er aan de slag gaan. Uiteindelijk viel mijn keuze op Blubrry, omdat zij met de Powerpress-plugin een mooie oplossing voor WordPress-gebruikers hebben. Het mooie van dit soort services is dat ze je RSS-feed ook direct in orde maken. Het duurt natuurlijk even voordat alles effectief in orde is, maar het scheelt je veel werk. Zo publiceer ik mijn afleveringen direct op kapiteinkobe.be en pikt iTunes ze meestal binnen het uur op.

Ten slotte krijg je er ook uitgebreide statistieken mee. Dat is ideaal voor mijn haat-liefderelatie met zulke cijfertjes. Ik weet nog steeds niet of het een zegen of gevaar is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.