De anatomie van een (podcast)gesprek

To prepare or not to prepare.

Een veelgestelde vraag, zowel in- als extern, is in welke mate je een gesprek voorbereidt. Is er een structuur? Lees je je in de materie van je gast in? Ken je zijn laatste essays vanbuiten? Ik denk dat de keuze met betrekking tot voorbereiding voornamelijk een stilistische is: ga je voor een wel uitgedacht, eerder technische (in vorm) babbel, of vertrek je van een leeg canvas (min of meer, een canvas is nooit helemaal leeg) met ruimte voor interpretatie? Ik denk dat die keuze natuurlijk voortkomt uit waar jij je comfortabel bij voelt. Voor mij is dat als volgt.

Brede voorbereiding, geen specifieke kennis.

Toen ik Herman Brusselmans sprak, had ik nog nooit één van zijn boeken gelezen. Toen ik Adil el Arbi sprak, had ik maar één film van hem gezien. Voor Jorgen D’Hondt dook ik urenlang in Wikipedia-artikels, herlas ik Seven Brief Lessons on Physics, en zocht ik fijne citaatjes van Feynman – daar doe je nooit mis mee. Soms was ik enorm goed voorbereid, andere keren dan weer helemaal niet. Soms ben ik de Leonard Cohen die jarenlang aan een nummer schrijft – Hallelujah!, en soms de Bob Dylan, die aan vijftien minuten genoeg heeft.

Deze overtuiging vertaalt zich ruwweg zo: ik lees en luister erg breed, van fictie, psychologie, economie, geschiedenis, auto(biografie), tot erg specifieke niche-domeinen als econometrie, hyperinflatie in de Weimarrepubliek, de rol van vrije tijd in onze cultuur en Hitler’s tafelgesprekken. Mijn idee is om erg breed te gaan – een generalist te zijn, die moeiteloos (of dat is het doel) diverse topics en ideeën en verhalen en emoties kan linken uit verschillende domeinen. Om te begrijpen wat de link is tussen een ondernemer die worstelt en Fleming die penicilline ontdekt. Die houding stelt me in staat om mijn gast “domme” vragen te stellen, omdat er achter elke vraag een parallel verhaal of een parallelle anekdote zit. Dat is mijn vangnet – kunnen terugvallen op een immer groeiende basiskennis die verbindt in plaats van silo’s bouwt. Dat neemt niet weg dat specifieke voorbereiding belangrijk is – het probeert de twee uitersten echter te verbinden.

Hi, ik ben Kobe. "Kobe van Reppelen is a 25-year old writer and entrepreneur. After having lived in Belgium, Brazil, and Germany, he now travels the world looking for the best stories from extraordinary people. In these stories, he details the lives, choices, and careers of people ranging from ministers to billionaires and artists. His unique style of interviewing helped his podcast become one of the most popular Belgian podcasts. He is currently working on his first book, bundling the most valuable lessons into a gateway to self-fulfillment."

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.