“Gesprekken met Kobe”

Deze pagina is een publieke brainstorm over mijn nieuwe podcast, die ik in september wil opstarten. Laatste update: 22 juni 2019.Er was eens een ochtend waarop ik onderstaande e-mail ontving:

“Pas nu ontdekte ik de podcasts op YouTube met interviews van spraakmakers. Dit zijn nu eens de dieptegesprekken waar een naar diepgang hunkerende meerwaardezoeker op zit te wachten. Helaas komen die bijna niet meer voor op de radio. Ondertussen beluisterde ik, na Peter vd Bempt, de podcast met Herman Brusselmans, een schrijver die ik graag las toen ik een twintiger was, zo’n dertig jaar geleden dus. Beide persoonlijkheden verraden iets over wat hen diep roert, zo blijft me de ‘schreeuw’ van Brusselmans bij waarin hij de gesprekken tussen veehandelaars in zijn kinder- en jeugdjaren opving, me beklijven, daar ontbloot een schrijver zijn zieleroerselen. Proficiat daarvoor.

In onze korte wederzijdse reacties onder de comments van de YouTube podcast over Peter vd Bempt (iemand voor wie ik naar het voetbal luister) haalde ik kort even de naam van Jacques Chancel aan. Man, dit was een topinterviewer die je nu nog altijd op YouTube kunt beluisteren. Ik studeerde eind de jaren 80 begin de jaren 90 Frans en Duits op de tolkenschool in Gent, waar ik -in deze prehistorische tijden zonder internet- de hele tijd afstemde op de Franse -eigenlijk Parijse- openbare zender France Inter. Chancel, een Pyreneër en liefhebber van Flandriens (!!!), ontfutselde iedere -prestigieuze- invité persoonlijke zieleroerselen of geheimen, daar leunt uw aanpak zeer dicht tegen aan. U schiet als een komeet de interviewhemel in, daar kunnen veel radiomakers nog eens een puntje aan zuigen.”

Daar wordt een mens gelukkig van. En het zette me aan het denken. In de laatste drie jaar heb ik zo’n vijftig mensen gesproken, verdeeld over mijn eerste podcast, de “Kapitein Kobe Show” (later de “Kobe van Reppelen Show“), een reeks van zes gasten in “Terugblik” (waar ik hen vroeg over hun afgelopen weken), en iets recentelijker een aantal gesprekken met mensen in de Ethereum-community. Uit die initiële reeks kwam ook mijn eerste boek voort, Bij Voorbeeld.

Tijd voor een anekdote. Toen ik die initiële reeks interviews deed, vroegen gasten mij regelmatig of ik dit nu eigenlijk professioneel doe? Mijn antwoord was steeds een variatie op “nee, een hobby.” Wat toen ook zo was. Maar wat als dit wél mijn werk zou zijn? Wat als ik dubbel en dik het gaspedaal induw om al die verschillende interesses van mij samen te brengen onder één reeks? In de laatste maanden verzamelde ik al een honderdtal namen van mensen die ik (online) tegenkom. Mensen waar ik graag eens een praatje mee wil slaan.

De bedoeling is om 2-5 gasten per week (100-250 per jaar) te ontvangen in mijn studiootje in Antwerpen, om er lange gesprekken, in lijn met mijn vorige podcast, te voeren. Ik wil met “iedereen” spreken, vergelijkbaar met Joe Rogan’s gasten. Van journalisten tot economen, intellectuelen, artiesten, politici, doeners, denkers, ondernemers, muzikanten, chirurgen, architecten, jongeren, ouderen, auteurs, atleten, noem maar op. Of eens met iemand van de zelfmoordlijn praten. Of die stakers van Skeyes, of of of.

Mijn eigenste moeder gaf me nog een ander goed idee. “Je kan ook thematisch werken. Rond voeding of opvoeden bijvoorbeeld, waar je experts uitnodigt.” Cool idee, mama. Een maandelijkse aflevering met een politicoloog (hey Carl), of een filmrecensent? Of “De Week van de Slaap.” Ik denk hardop na. Alles is in principe mogelijk. Er zijn ook een aantal gasten die ik graag opnieuw zou willen spreken, nu dat er een paar jaar tussen zit. Een ander idee: Beautiful/Anonymous voert anonieme telefoongesprekken. Wat een mooi idee.

Oké. Ik zoek input over:

  • Een naam voor de podcast! “Gesprekken met Kobe”, “Vanalles en nog wat”, “Waar het hart van vol is”, “Vrije associatie”, “Wat radio zou moeten zijn”, “Huiskamergesprekken”, “Heterodox”, “1991fm”, “91k”, “Conversaties”, “De Huiskamer”, “Maak het mee”, et cetera. Veel ideeën, maar niets ligt vast. Idealiter gebruik ik mijn voornaam (omdat ik die cool vind) en/of een podcastnaam die zowel in het Nederlands als Engels (omdat ik af en toe wel een anderstalige vriend wil uitnodigen) uitspreekbaar is, bvb. 1991fm.
  • Mogelijke gasten! Laat een reactie achter als je iemand in gedachten hebt. Ik wil met iedereen spreken!
  • Een publiek bereiken! Heb jij een cool of origineel idee om mijn podcast onder de mensen te brengen? Ik speel met het idee om een paar duizend flyers af te printen en deze bij mensen (in de grootsteden) in de brievenbus te gaan steken. Da’s zo’n idee wat mij geweldig lijkt, tot je effectief dagen aan een stuk moet gaan rondwandelen. Gelukkig heb ik tijd. Nog ideeën?
  • Ken/ben jij iemand die een advertentie zou willen uitproberen? Een live-evenement/podcast-opname mede-organiseren? Of heb je andere ideeën? Shoot! Niets is te genk.

Wat al vast ligt

De jingle, oftewel het audiofragment waarmee ik m’n podcast open. Ik heb, na lang zoeken, een deuntje gevonden wat leuk én betaalbaar is. (Die combinatie is moeilijker dan je denkt, als het op royalty’s aankomt.) Waarschijnlijk vertraag ik het nog een beetje (tweede versie), en ik moet er nog een paar loops in maken (intro zonder beat moet langer).

Origineel

Vertraagd (6%)

Het maken van video via Headliner. Da’s een fantastische app om audio naar video om te zetten. Ik heb lang nagedacht over hoe ik een “live show” op YouTube zou opzetten. Daarin spreek ik mijn gast en zend ik tegelijkertijd live uit.

Maar dat brengt allerlei problemen met zich mee. Wat met je audio-signaal, dat moet geoptimaliseerd worden. Wat met je video – welke livestream-software, welke videocamera’s, et cetera? Het is en blijft, voorlopig toch, een éénmansshow.

Via Headliner kan ik gemakkelijk YouTube-filmpjes van mijn audiogesprek maken. Dat biedt twee voordelen: i. ik kan focussen op louter en alleen de audio en ii. het komt op een semi-interactieve manier op YouTube.

Voorlopig logo?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.