Het Eindspel: 20 vragen uit de Knack

Gisteren las ik de Knack van begin juli 2018. Ik probeer al een hele tijd om tijdschriften, kranten en magazines met vertraging te lezen. Voor kranten is het minimum één week. Kwalitatieve tijdschriften en magazines laten zich ook meesleuren in de waan van de dag. Geef het daar minstens drie maanden. Het helpt je te navigeren tussen dat wat écht interessant is, en crisis nummer zoveel of opinie drie waar niemand om geeft. (Ik moet zeggen dat ik mijn mediadieet ondertussen beter en beter aanhoud. Ik lees af en toe de Knack, The Atlantic, The New Yorker. Eens ik in Wenen zit, wil ik terug een abonnement op The Economist nemen. Met vertraging, uiteraard.)

Op pagina 122 van de Knack in kwestie, vind je het Eindspel. Twintig vragen om een keertje bij stil te staan. In deze editie werden ze aan Rik Daems gesteld. Ik heb zijn antwoorden doorgestreept, omdat ze voor afleiding zorgen. (“Ah, wat zou hij op die vraag geantwoord hebben?”)

Zet een tas koffie en plof je neer. Het is best leuk om dit lijstje voor jezelf te overlopen. Hier gaan we.

 1. Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?
 2. Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?
 3. Wat is uw grootste prestatie?
 4. Wat is uw grootste mislukking?
 5. Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?
 6. Aan welk voorwerp bunt u het meest gehecht?
 7. Doet u iets bijzonders voor het milieu?
 8. Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?
 9. Praat u weleens tegen uw huisdier?10.
 10. Hebt u ooit iets gedaan dat uw kinderen niet zouden mogen doen?
 11. Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?
 12. Over welk onderwerp zou u meer willen weten?
 13. Wat is de schuld van de media?
 14. Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?
 15. Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?
 16. Vindt u seks overschat?
 17. Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?
 18. Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?
 19. Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?
 20. Wat hebt u geleerd in het leven?

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Ik vind Naval Ravikant’s idee best interessant. In mijn eigen woorden: Hij wil goedkope tablets aan kinderen overal in de (derde) wereld bezorgen. Een aantal jaar geleden liep er een testproject, waar ook een TED talk van bestaat, waar men Android tablets in een arm Indisch (denk ik) gezin achterliet. Na een half jaar ontstond daar een hele mini-economie: de grootmoeders leerden tellen, de kinderen programmeerden, onderdelen werden uitgewisseld, kinderen leerden programmeren, .. Denk eens na wat we op grote schaal daarmee kunnen bereiken.

Ik denk ook dat we meer aandacht aan de extremen in de samenleving moeten schenken. Meer aandacht voor de minder bedeelden in onze samenleving, meer ademruimte voor zij die onze welvaart creëren. Ik begrijp niet dat iemand onder de armoedegrens belasting betaalt, noch geloof ik dat ons Westers progressief belastingsysteem dat mensen “bestraft,” een lang leven voor zich heeft.

Wat is uw grootste prestatie?

Ik begrijp nog altijd niet dat ik op mijn 15e, zonder een woord Duits te spreken, met de bus en trein tot hartje Oostenrijk gereisd ben, om daar een sleutel van de chalet op te pikken. Ik reisde apart naar de skibestemming omdat de auto van mijn tante (en haar gezin) vol zat, en ik was er een halve dag vroeger. Achteraf bekeken was dat best een avontuur en de voorbode van een avontuurlijk leven.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik heb niet één grootste mislukking, maar al mijn kleinere mislukkingen hebben één ding gemeen: dat ik niet afwerkte wat ik gestart had. Neistat legt het beter uit.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Ja. Nu. Wenen.

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Ik ben niet echt gehecht aan objecten. Toen mijn ouders hun huis verkochten, waar ik meer dan twintig jaar gewoond heb, deed me dat ook niet zo veel. Als ik dan toch één object moet kiezen, is het mijn WWF schildpad, die ik op mijn 11e van mijn grootmoeder kreeg, drie jaar voordat ze veel te vroeg overleed. Die schildpad is altijd bij me. Brazilië, Duitsland, België, en binnenkort ook Oostenrijk. De afkomst van zijn vriendje is me onbekend, maar ze zijn al jaren samen.

Doet u iets bijzonders voor het milieu?

Nee. Ik doe ook niets bijzonders tegen het milieu, denk ik.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

De typische berichten: dat ik een loser ben, dat ik een idioot ben, dat ik teveel ideeën heb, et cetera. Ze hebben natuurlijk gelijk.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Constant.

Hebt u ooit iets gedaan dat uw kinderen niet zouden mogen doen?

Ik heb geen kinderen. Ik heb domme dingen gedaan, zoals één keer met teveel alcohol achter het stuur rijden, of om half vier ’s morgens bijna in slaap gevallen achter het stuur en tegen een vrachtwagen gereden. Dat was akelig, en ik ben daar niet fier op. Je moet het geluk hebben om fouten te kunnen maken en er van te leren. Ik hoop dat mijn kinderen ook nog fouten kunnen maken zonder buitenproportionele consequenties, en dat is in een tijd van social media, geen vanzelfsprekende situatie. Ten slotte wil ik proberen om het nemen van (goede) risico’s te stimuleren.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Antifragiel van Nassim Taleb. Zijn heel oeuvre, bij uitbreiding. Dat is ook het boek dat ik het meeste weggegeven heb, en het minst gelezen wordt.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Natuurkunde, psychologie en biologie.

Wat is de schuld van de media?

Het promoten van oppervlakkigheid als een verdienste, in plaats van de ondeugd die het is. Daarom luister ik bijna uitsluitend naar lange podcasts, en lees of luister ik zelden naar media. De Afspraak op Vrijdag is een show die ik graag beluister, maar die tegelijkertijd veel te kort is.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Hangt ervan af wat de definitie van “goede doelen” is. Ik denk dat direct aan de grote, internationale organisaties. Dan is mijn antwoord “nul euro.” Ik heb nog als jobstudent voor zo’n wervingsbedrijf gewerkt. Deur tot deur, met een script in de hand mensen een schuldgevoel aanpraten zodat ze toch maar €9 per maand zouden betalen. Niks voor mij.

Ik ga dan liever naar het lokale mosselfeest (zoals een paar weken geleden in Boxbergheide) van de Chiro. Daar leren jongeren vaardigheden die hun betere mensen maken. Lokale initiatieven dragen altijd mijn voorkeur. En nog liever dan geld, geef ik iets schaarser: mijn tijd. Ik probeer te helpen.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Zelfliefde. Externe problemen (met een partner, bijvoorbeeld, of een collega, of een kind of ouder) komen voort uit interne conflicten, trauma’s of verdriet. Mensen die zichzelf accepteren zoals ze zijn. Ik heb in mijn leven al duizenden mensen gesproken, misschien zelfs tienduizenden ontmoet, en niet één persoon valt me nu spontaan te binnen.

Misschien als tweede puntje: “liefde” is een werkwoord. Liefde (of zelfliefde) is een plantje dat elke dag water en voeding en zonlicht nodig heeft. Dat is het mooiste, en tegelijkertijd het moeilijkste aspect aan het leven: de dagelijkse strijd om een positief zelfbeeld te bouwen.

Vindt u seks overschat?

Wat een vreemde vraag.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Een week, en ik zie ze morgen opnieuw.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Ja. Ik vermijd giftige voedingsstoffen en giftige mensen.

Ik beweeg elke dag (rustig hartritme). Ik probeer elke dag te sporten (hoog hartritme). Ik rook nog niet. Ik neem ook disproportionele risico’s die me ’s nachts wakker houden. Daar moet ik nog aan werken.

Zou u op de vlucht slaan als het oorlog wordt?

Er zijn op dit moment 20+ oorlogen aan de gang, en hier zitten we.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Jij en ik zijn fundamenteel alleen in de wereld. Hoe sneller je die realiteit omarmt, hoe beter. Ik had mezelf en anderen pijn kunnen besparen door te begrijpen dat mijn geluk niet in anderen ligt, noch is het mijn recht om verwachtingen aan anderen te hebben. Ik heb nog steeds veel te veel verwachtingen van de wereld rondom mij. (Erkenning, troost of liefde van persoon X of Y. Fierheid op mezelf laten afhangen van statistieken, zoals aantal boeken verkocht, lezers of luisteraars. Excuses zoeken voor wie ik ben en wat ik doe en hoe ik denk.) Er is geen licht aan het einde van die tunnel.

Ik vrees dat ik me op mijn tachtigste afvraag waarom ik die realiteit nog steeds niet heb omarmd. Misschien kan ik er dan een boek over schrijven.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *