Het nut van een leercontext

Bijleren simpelweg om bij te leren, dat is de definitie van dilettantisme (“beoefenaar uit liefhebberij”). Leren gaat dan in elke richting, gestuwd door het stellen van vragen, zonder rekening te houden met politieke correctheid, of het zgn. “nut”, de reikwijdte van ideeën of het uur waarop je toch eens naar bed zou moeten. Wanneer je leert uit plezier, is er geen limiet op je vermogen om je kennis en ervaring uit te breiden.

Maar hoe ver ga je? Hoe breed (of diep) wil je bij één of meerdere topics stilstaan? Een leercontext kan hierbij helpen. Een kader waarbinnen je interesses kan combineren. Dit kan een universitaire studie zijn, het opvoeden van een kind, of louter een interesse.

Ik geef een voorbeeld: crypto. (In deze context gebruik ik het woord “crypto” voor alles wat bij cryptografie en open blockchains behoort.) Mijn interesse en studie binnen dit (nieuw) vakgebeid bestaat uit diverse aspecten:

Economie. De Oostenrijkse economische school die voortvloeit uit Carl Junger’s werk, waarbij de vrije markt het optimale mechanisme is om economische (en sociale) transacties te organiseren. Zie ook Ludwig von Mises.
Wiskunde. Speltheorie is een centrale bouwstenen om actoren in een onbetrouwbare context te doen samenwerken.
Politiek. Libertarisme stelt individuele soevereiniteit als basisrecht, met zelfbestuur en keuzevrijheid als doel. Een beperkte (tot onbestaande, zie anarchokapitalisme) overheid (of soortgelijke instantie die de macht kan centraliseren) is onbestaande in open blockchains.
Psychologie. De huidige (gemanipuleerde) cryptomarkt, die 24/7 wereldwijd bereikbaar is (in tegenstelling tot tradiotionele aandelenmarkten), waarin alles veel sneller beweegt, biedt een prima case study om gedrag van investeerders, beleggers en gokkers in kaart te brengen.
Technologie. De culminatie van decennialang onderzoek: P2P, cryptografie, blockchaintechnologie en Proof-of-Work/Proof-of-Stake (en anderen) validatiemechanismen.

De opkomende crypto-industrie biedt mij een leerkader, waarbinnen ik mijn interessen in bovenstaande onderwerpen kan concentreren. Boeken en podcasts helpen daar het beste bij.

Welke zijn jouw leerkaders?

Foto: Inside the Mid-Manhattan Library in New York

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.