Hoe ik (bij)leer

Teun stelde me deze week een interessante vraag: dewelke zijn mijn informatiebronnen?

Een algemeen principe: breid kennis uit vanaf een goed startpunt. Concreet betekent het dat ik agressief de verwijzingen in boeken volg. Als Antifragiel denkers zoals Spinoza, Popper of Marx vermelden, bestel ik die hun boeken, of lees ik belangrijke essays, rechtstreeks van hun pen. Op m’n Engelstalige blog staat een overzicht van 52 boeken die ik leuk vind. Blogs die ik aanraad: Star Slate Codex, Ribbonfarm, kk.org, wait but why, autotranslucence, Melting Asphalt, Paul Graham, Ludwig von Mises, Marc Andreessen (archief), How To Get Rich (zie gratis PDF!) ..

Muziek is centraal – een groot deel van mijn emotionele ontwikkeling komt van songteksten. Het eindeloos (her)interpreteren van wat het zou kunnen zijn. Gaat Running Up That Hill over religie, liefde, of transseksualiteit? Zou Thirteen Thirtyfive echt over een doodgeboren dochterje gaan? Waarmee worstel Drake in Take Care, zijn allerbeste album – wat is de grens tussen geniaal en gek – “Somewhere between psychotic and iconic”, uit een nummer van dezelfde periode. En wat met overspel of liefdesverdriet?

Mijn vader verzamelt Knacks voor mij, en wanneer ik kan, vraag ik de kranten en/of magazines in koffiebars mee. Liefst De Tijd en The Economist; twee publicaties die ge in geen enkele koffiebar vindt. Hoe ouder de krant, hoe beter. Om Taleb te citeren: “To be completely cured of newspapers, spend a year reading the previous week’s newspapers.” Meer wijsheden in zijn boekje met aforismen.

En uiteraard, YouTube. JRE, Matt d’Avella, Looper, Screenrant, .. er zijn zoveel goede kanalen. History of Japan al eens gezien, of weet je wat met Jai Paul gebeurd is?

Via Twitter retweet / like ik opmerkelijke tweets, check @kobevanreppelen. Ik ben ook actief op Reddit – de beste portaalwebsite van het moment.

Ten slotte luister ik naar podcasts. Huidige favorieten: The Portal, Joe Rogan Experience, The Knowledge Project, Man Man Man, Talks at Google, De Afspraak op Vrijdag, 10 Meest Gegoogelde Vragen, Hidden Forces, The Daily. Ik merk wel een evolutie in mijn luistergedrag: ik ga hoe langer hoe meer op zoek naar sterke individuele stemmen (Lex Fridman, Eric Weinstein, Sam Harris, ..) en drijf weg van de té zeer gescripte formats. Maarten & Dorothee doen dat goed, maar iemand moet hun eens zeggen dat ze geen radio aan het maken zijn, maar een podcast. Wees uzelf!

Methode

Ik lees, arceer, en denk op fysiek papier. In de vorm van boeken, of artikels. Elk artikel dat ik tegenkom, print ik via Safari in de “leesmodus” af. Ik houd een publieke map bij waar je álle artikels vind die ik lees: Artikels. Die uitgeprinte artikels gaan in mijn persoonlijk archief.

Collecties

“Een mens is niet vervult totdat hij een collectie heeft”, zei Dirk De Wachter in ons gesprek. Twee aanraders:

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *