Makkelijk investeren in Bitcoin en andere cryptomunten

Anno 2018 kan je niet ontsnappen aan Bitcoin. De onderliggende technologische ontwikkelingen (P2P, cryptografie, blockchain en Proof-of-Work) zal de huidige internetinfrastructuur radicaal veranderen, en als het ware de start van Web3 inluiden.

De ondergesneeuwde belofte

De ideologische begindagen van het internet waren duidelijk: een democratische, decentrale en vooral open technologie die ons allen verbindt. Een geheel aan protocollen waar censuur onmogelijk was en waar iedere persoon een souvereine identiteit zou hebben. Begin 2000 ging die hoop langzaam maar zeker verloren. De overgang van non-profit ontwikkeling door overheden en universiteiten (open source – denk ook aan GPS-technologie) naar de commerciële realiteit die we anderhalf decennia later zien, in de vorm van een oliegargische concentratie rond Alphabet (Google), Facebook, Amazon en in mindere mate Apple. Een globaal netwerk dat grotendeels vanuit California bestuurd wordt.

Gedecentraliseerd vertrouwen

Bitcoin belooft daar verandering in te brengen. Sinds de publicatie van Satoshi Nakamoto’s whitepaper is het mogelijk om op globale schaal informatie te delen zonder de tussenkomst van een centrale autoriteit1. Niet langer moet je een Facebook-profiel hebben om een online identiteit op te bouwen. Niet langer zijn jouw online aankopen louter eigendom van Amazon, en niet langer krijgen honderden tussenhandelaren toegang tot jouw surfgedrag. In de toekomst beslis jij wie jouw data krijgt, en ontvang jij daar een vergoeding voor. Onmiddellijke geldtransfers (ongeacht het bedrag), autonome bedrijven, digitaal stemmen of geautomatiseerde verzekeringen: het zijn maar een paar spannende applicaties.

2017 was het jaar waarin het grote publiek Bitcoin en andere munten, de zogenaamde altcoins, leerde kennen. Bitcoin’s koers vertwintigvoudigde van €850 tot een piek van €16 300, terwijl Ethereum nog beter deed met een koersstijging van 7800% – van €10 naar €784. Litecoin, het kleine broertje van Bitcoin, groeide van €3,50 tot een piek van €285. In hetzelfde jaar steeg het aantal altcoins exponentieel, waardoor het soms moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien.

In deze post wil ik twee vragen beantwoorden: Hoe beleg ik in deze munten en hoe spreid ik mijn risico?

“If you want to win, first make sure you don’t lose.”
Nassim Taleb (Warren Buffet zou je hetzelfde vertellen)

Onthoud dat de huidige cryptomunten enorm volatiel zijn, en dat je steeds een verstandige financiële huishouding moet opstellen. Dit artikel is louter een duiding bij mijn eigen strategie.

Een gezonde financiële huishouding begint bij een zogenaamd emergency fund. Een factor drie of zes van je maandelijkse onkosten, afhankelijk van het aantal gezinsleden. Daarna is het afbetalen van schulden met een hoge interest prioriteit, gevolgd door pensioensparen, al dan niet volgens de standaardformule die de Belgische overheid aanbiedt (een alternatief zijn passieve fondsen).

Hoe beleg ik in deze munten en hoe spreid ik mijn risico?

Wanneer je experimenteert met cryptomunten, volg je best een dollar cost average-strategie2. Dat houdt in dat je periodiek (dagelijks, wekelijks, maandelijks) een aankoop doet. Zo vermijd je de stress die bij de volatiliteit hoort, want het valt niet te voorspellen wanneer een koers hoog of laag staat. (Het enige wat ik met zekerheid voorspel, is dat koersen onvoorspelbaar zijn.) Koop volgens een vast, periodiek schema aan. In aandelenmarkten investeer je traditioneel maandelijks, maar vanwege de snelheid waarmee de cryptomarkt beweegt, kan je overwegen om wekelijks of zelfs dagelijks aan te kopen. Hoeveel beleg je dan? Een gezond startpunt is 1% van je maandelijkse inkomsten. Je kan dit maandelijks opbouwen – je zou niet de eerste zijn die na een jaar makkelijk 12% van zijn loon weg kan zetten.

De cryptomunten koop je aan via een tussenpartner. Veruit de gemakkelijkste exchange, een bedrijf waar je cryptomunten kan aankopen, is Coinbase.

Aan de slag

Coinbase biedt op dit moment vier verschillende munten aan: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum en Litecoin. Om je winst te verhogen kan je gokken op één van deze vier, maar het is verstandiger om, zeker in het begin, je risico te spreiden3.

In mijn eerste aankopen hield ik strikt een verhouding van 2:2:1 Bitcoin:Ethereum:Litecoin aan. Bitcoin Cash heb ik nooit in mijn portefeuille gehad, en zal ik er ook niet aan toevoegen.

 1. Open een account op Coinbase. (€8 starttegoed via deze link)
 2. Stel een periodieke aankoop voor Bitcoin, Ethereum en Litecoin voor het bedrag dat je wenst te investeren.
 3. Laat je periodieke aankoop lopen en blijf rustig. Stijgingen en dalingen van veertig procent zijn geen uitzondering (begin januari hadden we er nog eentje), en het laatste wat je wil doen is uit paniek verkopen. Time in the market beats timing the market.

Nuttige vervolgstappen:

 1. Log in op gdax.com, het tradersplatform van Coinbase. Dit doe je met dezelfde account. De transactiekosten op Gdax zijn een stuk lager. Laat je niet afschrikken door de drukke interface, en zoek eventueel een Youtube-tutorial op.
 2. Lees je in. Behind the Bitcoin Bubble.
 3. Lees je in. Estonia, the Digital Republic.
 4. Overweeg om je portefeuille te optimaliseren naar andere cryptomunten.
 5. Lees het advies van iemand anders (Advies van een “oude man” voor de nieuwe Bitcoin-rijken)
 6. Lees je in, zoals Deniz Yilmaz’ Blockchain Society reeks.
 7. Luister naar m’n podcastaflevering met Sam Wouters over Bitcoin en blockchains.

 

 1. Meer weten? Zie bitcoin.org, ethereum.org, lees Cryptoassets en bekijk Ray Dalio’s How The Economic Machine Works en bestudeer William Bernstein’s If You Can.
 2. Zie Investopedia
 3. Risicospreiding is crypto is relatief, vanwege de hoge correlatie tussen de cryptomunten.