Jozefien Daelemans

In juni 2017 publiceerde ik mijn eerste boek, Bij Voorbeeld. Je kan mijn werk steunen door het via www.bijvoorbeeld.be te kopen, of hier gratis lezen.

Jozefien Daelemans

In de eerste jaren leerde ik heel veel bij de vrouwenbladen waarvoor ik werkte. Op den duur kon ik me niet meer verzoenen met de inhoud. Mijn man is webdesigner, en dan heb ik beslist om niet langer te wachten op een goed alternatief, maar zelf te beginnen. Bij Goedele Magazine heb ik veel geleerd, dat leunt ook vrij dicht aan bij Charlie Mag.

Mijn moeder heeft lang voor mij, mijn zus en broers gezorgd. Zij was een alleenstaande moeder en iemand die ondernemend is. Iemand die heel hard kan werken, die in bijberoep als één van de eersten in Vlaanderen een tweedehandswinkel had, en in het weekend bijwerkte. Ik heb veel van haar geleerd. Zelfstandig zijn, niet over je heen laten lopen, de moed hebben om dingen te doen die anderen niet durven.

De crowdfundcampagne voor Charlie Mag was keihard werken. Het was erg belangrijk om mensen persoonlijk te bedanken en fris te blijven!

Ondernemerschap is een mes dat aan twee kanten snijdt. Ik heb alles zelf in handen. Als ik iets beslis, kan dat volgende week in orde zijn. Maar je moet ook heel veel keuzes maken. Keuzes met consequenties. Ik heb veel meer stress. Vroeger ging ik om 17 uur naar huis en was mijn job gedaan. Nu zit ik ’s avonds en in het weekend nog te werken en e-mails te checken. Ik kan het niet laten om dingen te checken, omdat alles ook online is.

Kinfolk, Flow, Frankie’s Magazine. Daar liggen we bij de handelaar het liefst tussen. Vooral Kinfolk is een mooi magazine waar een goed bedrijfsmodel achter zit.

Formule voor succes? Luisteren naar onze lezers, niet top-down ‘gij moet dragen waar wij over schrijven’, maar interactie met de lezers. Sommige mensen zouden ons geen succes noemen omdat we nog niet hard renderen. Anderen noemen ons net wel een succes omdat we zo’n bereik hebben.

Er zijn wel momenten waarop ik denk: wow het is wel mooi wat wij allemaal samen bereikt hebben. Ik ben fier op wat ik doe, op het zetten van de stap, en heb het gevoel dat ik het meeste uit m’n leven haal. Vroeger had ik het gevoel dat ik maar de helft van mijn capaciteiten gebruikte en nu voel ik dat ik meer dan 100% moet gebruiken. Ook al is dat heel vermoeiend, het geeft ontzettend veel voldoening.

Omgaan met onzekerheid, je moet daarin groeien. Het woord durven nemen, iemand durven tegenspreken. De vierde keer lukt dat beter dan de eerste keer. Ik had daar vroeger meer last van, maar hoe ouder je wordt, hoe beter je dat aanvoelt.

Veel mensen hebben zo een perfect beeld in hun hoofd van de job, het huis, de twee auto’s voor de deur, twee keer per jaar op vakantie en dat dan in stand houden. Ze proberen een ideaal beeld na te streven. Maar de meeste mensen worden daar niet gelukkig van. Dingen uitspreken, stappen durven zetten en empatisch zijn. Dat vind ik het belangrijkste.

Wat mensen op onze Secret Feed[1] schrijven, is zó herkenbaar. Je merkt gewoon dat iedereen diep vanbinnen hetzelfde is. Sommige verhalen zijn heel grappig, of ontroerend, maar altijd echt.

Ondernemen, mediawijsheid en filosofie. Drie vakken die ze mogen doceren in het middelbaar. Filosofie in de zin van The School of Life. Hoe voer je een goed gesprek, wat zijn de grote levensvragen. Ondernemen om te begrijpen wat dat eigenlijk is, en mediawijsheid of leren omgaan met social media, leren hoe privacy op het internet werkt.

Stop met het nahollen van onrealistische idealen die je worden opgedrongen en probeer je leven zelf meer in handen te nemen. Maak keuzes die je gelukkig maken en niet zozeer een perfect beeld naar de buitenwereld doen uitschijnen.

[1] “Fantaseer je over je ex als je vrijt met je lief? Ben je stiekem schijtjaloers op je zus? Dan kun je dat geheim hier 100% anoniem kwijt. Want achter al die blije Facebookstatussen en perfecte instagramfoto’s ligt een wereld verscholen van twijfel, onzekerheid, schaamte en gekke fantasiën. Op The Secret Feed kan jij anoniem je hart luchten en lezen welke kleine of grote geheimen anderen met zich meedragen. Je doet er trouwens je voordeel bij, want een gedeeld geheim is minder zwaar om dragen.” charliemag.be/the-secret-feed