Korte reflectie over een maand podcasten

Zo’n zes weken geleden publiceerde ik “De Kobe Show is live!“, een blogpost waarin ik mijn nieuwe show aankondigde.

Ondertussen zette ik zes afleveringen online, en heb ik nog zo’n tiental ingepland voor de komende maand. Het gaat dus vlot, erg vlot! Zo vlot dat ik het iets rustiger wil aanpakken. Maar dat is een goed probleem om te hebben. Het artwork is ook lichtjes aangepast: de foto (“da’s precies een Tinderfoto jong!”) is dezelfde (voorlopig), maar Alex was zo vriendelijk om mijn handtekening te digitaliseren. Die staat daar nu onder. Het zal nog even zoeken zijn naar mijn uiteindelijk logo.

Met statistieken ben ik erg voorzichtig. Zo track ik bijvoorbeeld geen statistieken op mijn andere podcast (ethcs.org), hoewel mijn babbel met Vitalik Buterin daar pakweg een paar tienduizend keer bekeken en beluisterd is.

Wat ik wél kan delen is dat er op dit moment (min of meer) 250 luisteraars zijn die samen 1500 keer een aflevering beluisterd hebben! (Sinds ik ‘t vanaf 31 juli op kobe.show bijhoud.)

Het is voor mij nog hard zoeken naar “een format”, of verschillende formats, en wat ik wel/niet graag doe. Zo was er een erg vrije babbel met Jonas, een (wekelijks) overzicht en open gesprekken met gasten die ik ervoor niet kende (Oliver en Joris, Sam kende ik wel). Er zijn ook Engelstalige afleveringen, zoals deze met Dan Conway.

Volgende week experimenteren Jonas en Benjamin mee met een nieuw format, à la Man Man Man (manmanmandepodcast.nl). We openen met het thema “vriendschap.” Daarna volgen geld, daten, huren en kopen, en allerlei andere topics die we interessant vinden. Een tijdje publiceerde ik op kobe.show (in de rechterkolom) een lijstje met gasten die bevestigd hadden, maar dat doe ik niet meer. Wat ik wel kan zeggen, is dat er best een heel aantal coole mensen opkomen, van relatief onbekend tot relatief bekend, zowel mannen als vrouwen, zowel jong als oud. Kortom, een beetje van alles – zoals mijn interesses!

Ik probeer tot slot de vroege feedback van luisteraars te verwerken. Moet er meer een lijn in? Minder een lijn in? Waarom luisteren mensen (niet)? Al blijft het vooral belangrijk om vooral mijn eigen ding te doen. In de lange aflevering met Jonas bijvoorbeeld, waren we beiden de tijd uit ‘t oog verloren. Dat is een heerlijk gevoel én een goede indicator, praten zonder enig tijdsbesef! De tijd vloog voorbij! Dus daar wil ik meer van. Maar dat neemt niet weg dat ik een programma wil maken waar mensen ook graag naar luisteren – vandaar het ge-experimenteer!

Ondertussen bezocht ik ook een logopedist om m’n ademhaling te verbeteren (dat is een groot werkpunt), en wat te experimenteren met kleine aanpassingen in mijn stem- en microfoongebruik. Spannend!

Voorbereiding van mijn Skype-interview met Dan Conway.
Sam Rieder en ik, tijdens mijn allereerste opname met ‘t nieuw gerief.
Hi, ik ben Kobe. "Kobe van Reppelen is a 25-year old writer and entrepreneur. After having lived in Belgium, Brazil, and Germany, he now travels the world looking for the best stories from extraordinary people. In these stories, he details the lives, choices, and careers of people ranging from ministers to billionaires and artists. His unique style of interviewing helped his podcast become one of the most popular Belgian podcasts. He is currently working on his first book, bundling the most valuable lessons into a gateway to self-fulfillment."

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.