4 levenslessen van een spelletje RISK

De meeste Belgische kinderen komen met bordspelletjes in contact. Het begint vaak bij een gemakkelijk spelletje, zoals Mens Erger Je Niet of dammen. Daarna komen klassiekers als Monopoly, Hotel of schaken aan bod. Wanneer je die onder de knie hebt, ben je klaar voor hét bordspel der bordspelen: RISK.

Strategiespelen maken je niet per sé tot een betere strateeg, maar ze bieden inzicht in de manier waarop je denkt en problemen benadert. Hier zijn vier strategieën die je ook buiten een RISK-spelletje in het achterhoofd kan houden.

1. Minimaliseer het aantal confrontaties, maar ga all-in

Iedere speler start met hetzelfde aantal legers. In een spel met vier, vecht je tegen een totaal leger dat drie keer groter is dan het jouwe. Dat betekent dat je zorgvuldig met je confrontaties moet omgaan. Val enkel aan wanneer je een duidelijk voordeel hebt, en vergeet nooit dat de verdediger sterker is.

Wanneer je je confrontatie voorbereid hebt, ga je best all-in. Alhoewel RISK een spel van lange adem is, accumuleren stevige overwinningen in een groter aantal extra legers, een effect waardoor je hoe langer hoe sterker wordt, zelfs wanneer je geen extra gebieden inneemt.

2. Verdedig strategisch

Wanneer beginners RISK spelen, maken ze de fout om op te veel punten te willen verdedigen, en hun missie te snel te willen uitvoeren. Een zo laag mogelijk aantal verdedigingspunten is de sleutel tot winst. Dat zorgt ervoor dat je én sterker wordt (en je missie makkelijker), én je beter omspringt met je legers. Vergelijk Azië (lichtgroen) met Amerika (oranje).

vier Levenslessen van een spelletje RISK

Een beginner staart zich vaak blind op de grootte van Azië, of de ligging van Europa, of het schijnbaar gemakkelijke Australië.

Het probleem van Azië is dat je teveel verdedigingspunten hebt in verhouding met het aantal gewonnen legers (7). Stel dat je verdedigingsleger (het leger dat je kan gebruiken om te verdedigen, dus niet de legers die je op landen moet laten staan) 30 legers groot is, moet je op 5 punten met 6 man verdedigen.

Het probleem van Australië is dat je volledig geïsoleerd zit, en daarna Azië zal moeten veroveren.

Afrika is interessant, omdat er maar twee te verdedigen landen zijn (in de oude versie), én je erg goede aansluitingen hebt.

Noord-Amerika levert 5 legers voor drie verdedigingspunten. Neem je daar Zuid-Amerika bij, blijft het aantal op drie, en win je 7 legers per beurt.

De oranje pijl indiceert een veelgemaakte move, eens je Amerika volledig bezet. Je duwt je legers richting Oekraïne en het Midden-Oosten, waarbij je nog steeds slechts drie (!!) te verdedigen landen hebt, voor 15 legers per beurt.

Hoe minder te verdedigen punten, hoe sterk je staat.

3. Denk lange termijn, reageer korte termijn

Je lange termijn plan is je opdracht. Maar je kan zelden liniair naar je opdracht toewerken, of het spel winnend afsluiten, als je niet de sterkste speler bent*. Focussen op een zo sterk mogelijke positie te verwerven, zorgt ervoor dat gradueel dichter bij je doel komt.

RISK, net zoals het leven, zit vol met onvoorspelbare moves van tegenstanders, of fouten die je over het hoofd zag. Neem daarom de ruimte om op korte termijn beslissingen te maken, die misschien niet in je lange termijn plan passen, maar grotere schade vermijden. Ja, het zal je een paar beurten achteruit zetten, maar dat is niet zo erg.

*tenzij je een gevorderd speler bent

4. Schep niet op, blijf nederig, zelfs wanneer je aan de winnende hand bent. Alhoewel strategie er toe doet, speelt geluk altijd een rol

Het maakt niet uit hoe goed je strategie is, of hoe geniaal je jouw zetten voorbereidt: geluk speelt altijd een rol in RISK, en het leven. Verneder anderen niet (ook wanneer ze dat bij jou deden), focus op je eigen leertraject en probeer vooral te genieten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.