Lieven Maesschalck

In juni 2017 publiceerde ik mijn eerste boek, Bij Voorbeeld. Je kan mijn werk steunen door het via www.bijvoorbeeld.be te kopen, of hier gratis lezen.

Lieven Maesschalck

Als je niet onderneemt, niet probeert, geen initiatieven neemt, kun je nooit een bedrijf of zaak voor de toekomst uitbouwen, en kan je nooit je leven op een heel leutige manier invullen. Je moet altijd een vorm van ondernemerschap hebben.

De job van fysiotherapeut sprak me aan omdat je heel creatief kan zijn, gekoppeld aan wetenschap. Coach, de sociale dimensie, mensen helpen, van alles een beetje.

Ik zit in een conservatieve wereld waar ik tegen wou vechten. Ik wou mijn beroep op de kaart zetten, duidelijk maken dat we een meerwaarde kunnen betekenen voor heel wat pathologieën. Ik ben trots dat ik daar voor een stuk in geslaagd ben, dat ik het beroep op de kaart heb kunnen zetten.

Vandaag is de oudere niet meer oud. De vijftiger met een knieprothese wil nog dertig jaar kunnen bewegen. De jongere inspireert de oudere en de oudere inspireert de jongere in mijn praktijk.

Ik bewonder mijn vader en Jean-Pierre Meersseman. Open eens je ogen en leer een andere wereld kennen.

Een zeer goede coach is de coach die zichzelf overbodig maakt. Ik probeer een omgeving te creëren waarin mijn klanten en therapeuten zichzelf kunnen ontwikkelen. Klanten moeten de therapeuten uitdagen en samen moeten we tot een beter resultaat komen. Ik geef de mogelijkheid om kennis te vergaren, en dat ze met die kennis hun eigen weg kunnen opgaan. Moest ik vandaag nog hetzelfde als twintig jaar geleden doen, was ik niet geëvolueerd. Je moet streven naar overbodigheid, al zeg ik niet dat dat haalbaar is. Overbodig maken is in alle facetten van het leven zo. Je blijft bijvoorbeeld de vader van je kinderen, maar je probeert er toch in te slagen dat ze op zichzelf kunnen leven, dat ze zelfstandig zijn.

Als je echt goed wil worden, moet je ervaring opdoen, volume draaien. Je moet ook durven falen, en dan vanuit het falen een zelfevaluatie maken. Met onze groep mogen ze een fout maken, maar ze moeten ook de oplossing aanreiken, dat is essentieel. Mensen moeten erg flexibel zijn.

If you’re going to be the best… je moet er voor een stuk voor leven. Je bent niet intelligenter dan iemand anders, maar je bent meer gefocust, meer gedetermineerd om een oplossing te vinden.

Succes is één seconde. Je bent maar zo goed als je laatste patiënt. Als je blijft stilstaan bij het verleden, dan komt de toekomst nooit.

Het probleem en de beleving van het probleem zijn twee verschillende dingen.

Weet je wat het toffe aan mijn job is? Ik ben 52 jaar en ik heb het gevoel dat mijn carrière pas begint.

In het begin van mijn carrière werd ik wel gestuurd door geldingsdrang, de stier of hengst die alles platloopt. Maar dan word je een beetje wijzer en besef je dat het niet zo kan blijven duren, dat je wel hard moet werken maar ook moet leren relativeren, dingen een plaats geven. Plots wordt je kind ook groter.

Ik ben niet bezig met de beste te willen zijn. Ik ben wel bezig met de beste voor mijn klanten te zijn.

Ik kan genieten van gewoon thuis te zijn met mijn dochter en vrouw, te chillen of joggen of fietsen met de maten. Dat zijn ook allemaal mensen die mij een spiegel van de realiteit voorhouden. Het gedrag is een gevolg van gedachten en omgekeerd, dus je hebt ook mensen nodig die je een spiegel voorhouden, een soort confrontatie met jezelf.

Ik zou een vak ondernemen verplichten, waarin iedere twaalfjarige in de loop van het middelbaar een onderneming opbouwt. Creatief denken, oplossingsgericht werken, een maatschappelijke visie ontwikkelen. Elkaar en jezelf beoordelen, presentaties maken, en zo verder.

Elk individu heeft het recht om zijn eigen persoonlijkheid uit te bouwen. Je moet de kansen krijgen om dat optimaal te doen. Of dat nu koken, elektriciteit of creativiteit is. Dat maakt niet uit. Meer gastcolleges om te inspireren, om het voer te creëren.

In verschillende vakdomeinen kan je mensen inspireren. Van ambacht tot graffiti of een lokale bokstrainer die mij enorm geïnspireerd heeft om mijn oefeningen te verbeteren. Ik ben echt in mensen geïnteresseerd. Je kan de Dalai Lama ontmoeten, leuk, maar er zijn heel veel kleine leermeesters.

Van The War of Art tot Dostojevski of een docu over Ricardo Semler. Ik ben een veelvraat.

We maken deel uit van de maatschappij en zijn de maatschappij. Ik geloof enorm in het individu dat het verschil kan maken. Als ieder individu in zijn leefwereld het verschil maakt, zijn we goed bezig[1].

Volg uw hart, en spring. You have everything to win, nothing to lose. Je kan raad aanvaarden, maar just do it. Durven falen, durven. Doen. Lukt het niet? So what, do something else.

[1] Het gesprek met Lieven leek één lange coachingsessie. Het idee om dit boek te schrijven is rond deze periode ontstaan.