Moreel of immoreel? (deel 2 – met antwoord)

Gisteren deelde ik 8 stellingen, die je van moreel naar immoreel moet ordenen. Als je dit nog niet gedaan heb, check dan eerst de blogpost Moreel of Immoreel? (deel 1).

Het verhaal achter deze oefening

In 2013-2014 kon ik via AFS Duitsland een jaar lang in Hamburg wonen, en werken. Eén van de opdrachten was het voorbereiden (en later begeleiden) van een Auswahlwochenende. Dat is letterlijk een weekend waar ausgewählt (gekozen) wordt. Deelnemers komen per 30 toe, en wij, begeleiders, moeten hen inschatten om op uitwisseling (met een beurs) te vertrekken. Er valt veel te zeggen voor zo’n systeem, maar aangezien het om belastingsgeld gaat, moest er een vorm van keuze gemaakt worden (de vraag was groter dan het aanbod).

Deze deelnemers zagen wij hoop en al 36 uur, dus was het aan ons om zo snel mogelijk hen zo goed mogelijk in te kunnen schatten. Daar komt de Moreel of Immoreel-oefening in beeld. De deelnemers (en jij, en ikzelf) krijgen 8 stellingen, die ze moeten ordenen van aanvaardbaar naar totaal onaanvaardbaar. Daarna moeten ze in groep hun keuzes toelichten.

Nu is het aan jou

Licht jouw keuzes voor jezelf toe. Waarom rangschik je jouw 8 stellingen op de manier zoals je doet?

Terwijl je dit toelicht, of terwijl deelnemers het toelichtten, was het voor ons als begeleider erg belangrijk om niet te focussen op wát mensen zeggen (of hoe ze het rangschikken), maar aandacht te luisteren naar het waarom, de achterliggende gedachte.

Zo waren er deelnemers die het prima vonden om stenen te werpen naar mensen, maar het gedrag van de eigenaar van het vastgoed totaal onaanvaardbaar vonden, want het ene zijn extreem-rechtse mensen (en die verdienen stenen naar hun hoofd), het andere is het begin van racisme en een grote plaag in onze gemeenschap. Iedereen heeft zijn versie van de waarheid, en door deze oefening in groep te doen, krijg je erg snel een goed inzicht in de vooroordelen en context waarin iemand leeft.

Het antwoord

Als je tot hier leest, weet je het waarschijnlijk al: er is geen correct antwoord. Er is enkel een redenering achter een rangschikking, die louter persoonlijk is, maar duidelijk maakt waar jouw prioriteiten liggen. Ikzelf vond de abortus één van de meest aanvaardbare stellingen, samen met de eigenaar, maar het werpen van de straatsteen en de dierenarts konden absoluut niet. 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.