Pascal Paepen

In juni 2017 publiceerde ik mijn eerste boek, Bij Voorbeeld. Je kan mijn werk steunen door het via www.bijvoorbeeld.be te kopen, of hier gratis lezen.

Pascal Paepen

In Londen is het posh (sjiek) als je aan het station woont, dus daar heb ik in België ook naar gezocht. Mol doet het trouwens zo slecht niet, met het grootst aantal overnachtingen in de Kempen, een aantal stranden van de zandwinning én een groeiende bevolking. Veel landelijke steden en gemeenten gaan erop achteruit, maar wij gaan vooruit.

Ik was enorm trots dat ik bij de Kredietbank in de tradingroom mocht beginnen. Ik herinner me die eerste werkdag en werkweek nog zeer goed. De lampjes van die telefoon met twee hoornen, de eerste fax, die marktenzaal. Ik vond het fenomenaal om daar te mogen werken.

Als pas afgestudeerde kreeg ik een portfolio van 1 miljard Belgische Frank om te speculeren. Tegenwoordig mag dat niet meer, want dat is eigenlijk spaargeld van de klant.

Ik heb veertien jaar lang dagelijks voor de VRT gecorrespondeerd. Behalve tijdens de Tour de France, dan was er geen tijd voor financieel nieuws.

Idealiter had ik vier jaar Londen, vier jaar New York en vier jaar Hong Kong of Tokio moeten doen, in plaats van twaalf jaar Londen. Dat had perfect gekund, maar ik heb het helaas niet gedaan. Ik werkte voor de radio, wat wegens het tijdverschil moeilijker zou worden, en ik kwam elke maand naar België.

Lesgeven is wel anders dan ik verwachtte. Ik dacht dat er een dialoog zou zijn met de studenten, maar dat is dus gewoon een monoloog. Studenten appreciëren het wel dat ik boekenwijsheid kan brengen, aangevuld met erg veel praktijkervaring.

Je moet altijd op lange termijn denken! Ook al ben je morgen dood.

Een stijging (of daling) van 20%, da’s niks! Op lange termijn kan een aandeel met honderden procenten stijgen. Spreiden en emoties beperken (of uitschakelen). Ik geloof in webshops en e-commerce, dat heeft nog een hele weg te gaan.

Drie tot zes maanden netto-inkomen aan de kant houden, dat is de basis van een gezonde financiële huishouding. Als je wasmachine kapot is, hoor je geen geld te lenen voor een nieuwe. Je moet dat aan de kant hebben staan.

Britse gezinnen die hun lening afbetalen met kredietkaarten, dat is dramatisch, en komt hoe langer hoe meer ook bij ons voor.

Ik geniet intens van mijn tuin, van een vogel die voorbij komt vliegen. Of de uitspraken van vierjarigen. Die zijn vaak intelligenter dan praat van professoren.

Je hoeft niet naar Panama om belastingen te vermijden. België is zelf een belastingparadijs, hier is geen belasting op meerwaarde. Wat die beruchte landen bieden is transparantie, of beter, een gebrek daaraan. Des te meer je moet publiceren, des te meer je concurrenten weten. Belastingontwijking is niet de voornaamste reden om daar naartoe te trekken, maar transparantie en een aantrekkelijker juridisch kader zijn dat wél. Het is voor de media natuurlijk spectaculairder om over belastingontwijking te spreken dan correcte informatie mee te geven.

Als je vijf minuten tijd hebt moet je Wikipedia eens openen. Je kan daar van alles leren. Over vleermuizen tot bekende mensen en alles daartussen in. Het is zo leuk om bij te leren, dat zie ik ook aan de 85-jarigen in mijn avondlessen.

Heel vaak denken mensen dat de wereld vergaat, maar dat is natuurlijk niet zo. We gaan van crisis naar crisis maar zijn die snel vergeten. Het valt uiteindelijk wel mee. Op het moment zelf lijkt alles altijd het ergste. In de bankenwereld is het trouwens elke maand crisis. Na negentien jaar relativeer je dat wel.

Het leven is te mooi om voortdurend bang te zijn.