Peter Bertels

In juni 2017 publiceerde ik mijn eerste boek, Bij Voorbeeld. Je kan mijn werk steunen door het via www.bijvoorbeeld.be te kopen, of hier gratis lezen.

Peter Bertels

Als elk kind voor zijn achttiende een robot heeft gebouwd, zijn we goed bezig!

Creativiteit is: ik heb een goed idee. Ondernemerschap is: ik doe er iets mee. Durven, doorzetten en doen zijn minstens even belangrijk als creativiteit. De wereld zal het niet allemaal voor u doen, ge zult het zelf moeten realiseren.

Er zijn ongetwijfeld organisaties waar het quasi onmogelijk is om uw (creatief) idee kwijt te geraken: dan moet je gewoon ontslag nemen en iets anders gaan doen. Soms is het gewoon hopeloos en gaat het niet meer.

Wat je studeert maakt niet uit, al zou ik iedereen aanraden om te leren verantwoordelijkheid op te nemen en met anderen te werken. Bij mij was dat de Chiro, waar ik grote projecten leerde opzetten.

Als je helemaal niet creatief bent – da kan nie. Dat is niet ja of nee, dus grijs. Dat is gelijk Frans. Ik spreek dat ook niet zo goed, maar toch een beetje, en als je het dan spreekt, komt dat wel terug.

De onzekerheid als ondernemer is groter dan als werknemer, maar dat valt wel mee. We hebben in België veel vangnetten. Het risico is, mits een deftige voorbereiding, helemaal niet zo groot. Je kan morgen ook zomaar bij een groot bedrijf ontslagen worden. Halftijds opstarten is een mooi voorbeeld.

Mensen onderschatten hoe snel ze iets kunnen ontwikkelen. ‘Dat gaat veel te lang duren.’ Er zijn heel veel ideeën die je tegen volgende maand al geprobeerd kan hebben. Je zal snel weten of het de moeite is of niet. Maak op korte termijn een doorstart en kijk dan pas verder. Nadat je de stap zet, kan het snel gaan.

Ouders die hun kind barbiepoppen geven als blijkt dat het een meisje is, en alleen maar Lego als het een jongen wordt, dat zijn schrijnende toestanden. Dat is niet juist hé.

Een middelbaar vak vanuit het talent van de leerling, niet in een push-down manier maar door in te haken op initiatieven van leerlingen. Inzetten op het zelfexploreren, en dat over alle vakken heen. Dat zou ik graag zien.

Elk kind moet de kans krijgen om een robot te bouwen, en wat mij betreft is dat de taak van de school. Net zoals elk kind naar het toneel gaat met school, waar ouders vaak geen tijd voor hebben.

Denken is niet genoeg. Ge moet het doen.

Als je niet graag leest, moet je gewoon naar de radio luisteren. Sven Speybrouck en Koen Fillet hebben Interne Keuken met drie gasten, dat is altijd inspirerend.

Lieven Scheire slaagt erin om wetenschap uit zijn ivoren toren te halen en mensen erin mee te trekken.

Ik ben helemaal niet zelfzeker! Ik ben wel enthousiast. Mensen meekrijgen in uw enthousiasme is belangrijk.

Ik raad iedereen aan om voor vijftig euro boekjes te kopen, dan kom je jaren toe[1]. Da’s toch nog iets anders dan op de computer, zo volledige vrijheid zonder lijntjes. Ik kan niet alles lezen wat ik schrijf, maar het blijft wel dieper hangen.

De beste schilderijen zijn geschilderd tussen 1908 en 1910 door Kandinsky. En de Mobile van Alexander Calder. Paul van Ostaijen schreef in dezelfde periode zijn Bezette Stad. Dat moet een prachtige tijd geweest zijn.

In plaats van een groot standbeeld in Londen voor Alan Turing te bouwen, hebben ze die veroordeeld omdat hij homo was.

Als geld geen probleem was, zou mijn leven niet veel anders zijn dan vandaag. Eén van de dingen die ik belangrijk vind, is dat ik financieel onafhankelijk ben, en dat is vandaag zo. Ik ben niet het type dat zegt: ‘Als ik geld heb ga ik toffe dingen doen’, maar wel het type dat: ‘Ik doe vandaag toffe dingen’ zegt. Misschien zou ik wel een chauffeur hebben – ik haat rijden.

[1] Ik raad de Leuchtturm’s met 250 pagina’s en hardcover aan, de dotted versie. Zonder deze notitieboekjes zou dit boek nooit tot stand gekomen zijn. Elk noemenswaardig idee dat de afgelopen jaren binnengewaaid kwam, staat in één van mijn notitieboekjes.