Reginald Vossen

In juni 2017 publiceerde ik mijn eerste boek, Bij Voorbeeld. Je kan mijn werk steunen door het via www.bijvoorbeeld.be te kopen, of hier gratis lezen.

Reginald Vossen

Ik ben na mijn legerdienst beginnen werken als verantwoordelijke voor Nederland. Zondagavond vertrekken, tot vrijdagavond, van hotel naar hotel, heel Nederland door. Dan getrouwd en verhuisd naar Nederland. Maar de hele textielsector ging op het einde van de jaren ’90 door een dal, en ik ging mee. Dan heb ik eens goed nagedacht, in mijn zetel, en ben ik tot de vaststelling gekomen dat ik mijn familie en schoonfamilie, die dat helemaal niet leuk vonden, had achtergelaten, en dat ik met mijn jong gezin in een sector zat die het heel moeilijk had. Reset. Terug naar België. Johann Leten, toenmalig kabinetschef bij Piet Schiepers, vertrok naar Voka. Ik kende Johann nog van in Diepenbeek (de universiteit van Hasselt) en van het één kwam het ander.

De functie als kabinetschef was heel ruim. Naast andere interessante zaken zoals het Gallo-Romeins Museum en Veiligheid was economie het belangrijkste activiteitenveld van de gedeputeerde.

Investeren als business angel kan al vanaf 25 000 euro. De grootste bottleneck is vaak niet geld, maar tijd. Wij verwachten dat investeerders actief ondersteunen.

Veel business angels investeren vanuit het gevoel dat ze iets hebben kunnen opbouwen, dat ze het goed hebben gehad. Ik ga er niet social responsibility op plakken, zo ver gaat het niet, maar er is wel degelijk een sociale component. Men investeert ook in low profitprojecten zoals ontwikkelingssamenwerking en cultuur. Alles wat medisch is en de samenleving vooruit helpt, is ook interessant.

Ik verzamel schilderijen van Belgische schilders tussen 1870 en 1940. Topwerken zijn onbetaalbaar, maar bij mij hangt wel een Spilliaert!

Op een gegeven moment hebben ze mij gevraagd of ik een Zuid-Afrikaans kinderkoor wou helpen. Dat was een kinderkoor dat nog voor Nelson Mandela heeft opgetreden. Toen ben ik begonnen met me daarin te verdiepen, hoe diep de apartheid daar ging. De vergevingsgezindheid van die man, de positieve vibe voor iets heel negatiefs, chapeau. Als je ziet hoeveel een mens in beweging kan zetten, dat is hoopvol.

Eén van mijn frustraties na het behalen van een economisch masterdiploma, is dat ik geen enkele bedrijfservaring had, behalve een stage waar ik weinig leerde. Er is ondertussen veel veranderd, maar hoe vroeger jongeren met ondernemerschap in contact komen, hoe beter. En niet zozeer vanuit financieel standpunt, maar eerder het ondernemen, het dingen doen.

Openheid en uit respect met mensen durven praten, dat is erg belangrijk. Mensen lijken minder respect te hebben voor wat iemand gedaan heeft of doet, of waar die persoon voor staat. Het is cruciaal om dingen samen te willen doen.

Raad aan mij 18-jarige zelf? Durven. Je weet niet alles op voorhand, maar door een aantal keuzes wel te maken, ga je een bepaalde richting uit. Wees niet te bang, en durf ook te evalueren. Ik sta waar ik sta door regelmatig te evalueren, door na te denken bij wat ik doe en daar de tijd voor te nemen. Durven, evalueren en samenwerken.

Je kan doorgaan op een pad, maar als je voelt dat het niet is wat je wil doen, pak dan niet die veiligheid, maar durf de kar te keren. Er zijn zoveel mogelijkheden en opportuniteiten. Als je stevig in je schoenen staat, kan je heel de wereld aan.