REVIEWS

Kobe’s boekenclub

Welkom bij mijn boekenreviews! Ik lees graag, en vaak, en veel en kom heel veel goede ideeën in verschillende boeken tegen. Het zou jammer zijn wanneer jij hier nooit van hoort, of er nooit mee in contact komt. Daarom bespreek ik in deze boekenreview-reeks boeken die ik in de afgelopen dagen, weken, maanden of zelfs jaren gelezen heb.

Waarom? Omdat de context van een boek erg belangrijk is. Zo zijn er boeken die ik nu maar niets vind, en boeken die fantastisch zijn, terwijl soms tienduizenden mensen hier (niet) mee akkoord gaan. In deze reviews zal ik niet zozeer focussen op de samenvatting, maar wel op het moment waarop ik het boek ben tegengekomen, waarom en wanneer ik het heb gelezen en wat ik ervan geleerd heb. Daaruit trek ik dan een conclusie om het al dan niet aan jou aan te raden, of net niet.

The Art and Science of Low Carbohydrate Performance
Mensen die met hun dieet of met hun voeding bezig zijn, zowel om af te vallen, fitter te worden of hogere sportprestaties neer te zetten, die komen op een bepaald ogenblik in contact met een laag-koolhydraten dieet. Daar valt veel over te zeggen.

Anything You Want
Ik denk dat ik de allereerste keer Derek Sivers heb gehoord via de podcast van Tim Ferriss. Het is een ondernemer, de oprichter van CD Baby die eigenlijk toevallig ondernemer is geworden. Hij was ondernemend, maar zijn idee CD Baby of zijn idee dat in CD Baby is gegroeid had nooit echt de insteek om zo’n groot bedrijf te worden.

Bikablo 2.0: New Visuals for Meeting, Training & Learning
Dit is echt een vreemde eend in de bijt, want het is geen leesboek, maar het is een werkboek. Er is in het Nederlands een mooie term voor: ‘beeldenkers’, mensen die met beelden denken.

The Crossroads of Should and Must
The Crossroads of Should and Must van Ella Luna met subtitel ‘Find and Follow Your Passion’ is een heel leuk boek om te lezen. Ik kan er niet onderuit, het is heel kleurrijk en dan ben ik altijd al vertrokken.

DotComSecrets
‘DotComSecrets, The Underground Playbook For Growing Your Company Online’. Dit klinkt net zoals ‘How to Influence Friends and Win People’ als een goedkope infomercial, maar het is zoveel meer dan dat.

How to Get Filthy Rich in Rising Asia
Dit is echt een boek waar ik een glimlach van krijg. De auteur Mohsin Hamid beschrijft het leven van iemand die zich opwerkt in India vanaf de geboorte of de jonge jaren tot het sterven.

How to Win Friends and Influence People
Het boek of de titel klinkt als een goedkope infomercial, maar een van de indicaties van een goed boek is zolang het al een print is. Hier staat het letterlijk op de titel, dus gebruiken ze het als een verkoopargument, namelijk meer dan 70 jaar.

It’s Not How Good You are, it’s How Good You Want to be
Het boek is van Paul Arden, een overleden reclameman. Binnen de reclamewereld is dit boek gewoon verplichte literatuur. Iedere student of iedereen die binnen de creatieve sector werkt of studeert, moet dit gewoon een keer gelezen hebben.

Koud Kunstje
Wim Hof is waarschijnlijk één van de gekste Hollanders, en dat wil wat zeggen, wiens werk ik ben tegengekomen.

Like a Virgin: Secrets They Won’t Teach You at Business School
Richard Branson – ‘Like a Virgin’. Dit boek heb ik moeten lezen in het derde jaar aan de Hogeschool voor het vak Engels. Ik weet nog dat ik het niet het beste boek vond, in die zin dat het lang was, 370 pagina’s of zo.

Outliers
‘Outliers’ van Malcolm Gladwell. Dit zijn dan de type boekjes die dikker zijn, het is een klein boekje, maar het is dikker, die ik super graag lees. Het is sinds ik ‘Outliers’ van Malcolm Gladwell heb gelezen dat het concept van self-made man of self-made woman voor mij totaal irrelevant is geworden. Elke keer als ik nu iemand hoor vertellen dat hij of zij het allemaal zelf heeft gedaan, denk ik: dan moet je misschien ‘Outliers’ van Malcolm Gladwell eens lezen.

Rich Dad Poor Dad
Robert Kiyosaki, ik denk dat we hem een financiële goeroe kunnen noemen. Ik heb dit boek al meer dan een jaar geleden gelezen en ik herinner me dat ik vond dat er heel veel in herhaald werd. Op dat ogenblik vond ik het heel belangrijk om dit boek te lezen, in die zin dat ik eruit leerde dat er een groot verschil is tussen privékosten en zakelijke kosten.

Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals
‘Rich Habits’ van Thomas Corley. Dit boek heb ik gelezen in de periode dat ik ook ‘Rich Dad Poor Dad’ heb gelezen en heel hard bezig was met financiële onafhankelijkheid. Het basisidee achter financiële onafhankelijkheid is dat je een voldoende grote som geld hebt die je in staat stelt om van de opbrengst van die som te leven. Dat kan een vastgoed zijn, een belegging of ander manieren die geld opbrengen.

Lying en Free Will van Sam Harris
‘Lying’ van Sam Harris. Sam Harris is iemand die echt een publieke storm veroorzaakt heeft toen hij zijn zeer sterke standpunt tegen de Islam, dus niet tegen Moslims, maar tegen de Islam, duidelijk maakte. Hij had het vooral over het feit dat de Islam geen vredelievend geloof is. Ik moet het nakijken, maar ik geloof dat dat een van de basissen van zijn betoog was.

War of Art, Do the Work, The Warrior Ethos & Turning Pro
Ik heb 3 boeken samengenomen omdat ik eigenlijk dezelfde auteur wil bespreken. Steven Pressfield. Die is waarschijnlijk het meest bekend van ‘War of Art’. Hij heeft een aantal van die korte, dunne boekjes geschreven zoals ‘Turning Pro – Tap Your Inner Power and Create Your Life’s Work’, ‘The Warrior Ethos’ en ‘Do the Work’.

The Lean Startup
Ik denk dat dit boek al op heel wat plaatsen beschreven werd. Het is een boek dat ik gelezen heb voor ik mij als zelfstandige heb geregistreerd en als zelfstandige in hoofdberoep ben beginnen werken. Het is een van die boeken waar iedereen die in de startup scene zit, wordt mee dood gesmeten.

The Obstacle is the Way
‘The Obstacle is the Way’ van Ryan Holiday. Ryan Holiday is een vrij jonge kerel, ik denk dat hij bijna 30 is, die op een heel jonge leeftijd al een mooie carrière had opgebouwd, onder andere bij American Apparel, en die nu bijna fulltime schrijver en spreker is geworden.

Write the Perfect Book Proposal
Een bijzonder grappig boek voor mij om te lezen, want ik ga mijn eigen boek zelf uitgeven. Toch wil dit niet zeggen dat weten hoe je een echt ‘book proposal’, een boekvoorstel, schrijft voor een klassieke uitgeverij, je dat niet kan helpen.

Why We Get Fat
‘Why We Get Fat’ van Gary Taubes. Gary Taubes heeft sinds hij dit boek geschreven heeft, dat was rond 2011 of zo rond die periode, wat publiekelijk diskrediet gekregen. Maar eigenlijk doet dit er niet veel toe.

The Wisdom of Frugality
Er zijn een aantal dingen die ik heel graag lees of waar ik heel graag mee bezig ben. Het eerste is geschiedenis. Alles wat over de Grieken, de Romeinen, de Middeleeuwen gaat, vind ik super interessant. Ik weet eigenlijk niet juist wat de Nederlandse term voor ‘frugality’ is, dus ik ga in deze bespreking gewoon frugality gebruiken. Wat ik sowieso leuk vind aan het boek, is dat het constant de link maakt met Griekse filosofen, Romeinse filosofen en andere filosofen uit het verleden, zoals Descartes, Voltaire en noem maar op.

BEKIJK DE VOLLEDIGE PLAYLIST