Sam Rieder

In juni 2017 publiceerde ik mijn eerste boek, Bij Voorbeeld. Je kan mijn werk steunen door het via www.bijvoorbeeld.be te kopen, of hier gratis lezen.

Sam Rieder

Met mijn eigen dingen bezig zijn, mijn eigen zaken uitwerken, dat doe ik het liefste. Ik denk graag met vrienden na over dingen, in een kritische sfeer, om dan ook effectief stappen te zetten om dat waar te maken.

Op termijn moeten we naar een systeem waarin mensen samen in steden op een duurzame manier leven, met een verschil tussen echte stad en echte natuur, en niet kilometer na kilometer bebouwing.

Mijn doctoraat was vergelijkbaar met een onderneming in de zin dat je aan je lot wordt overgelaten, en er dan het beste van probeert te maken.

Wat ik een beetje gemist heb in het middelbaar, maar dat kan ook aan mij liggen, is dat je niet echt aan zelfontplooiing kan doen omdat je verplicht wordt om andere dingen te doen en af te werken. Op zoek gaan naar jezelf is belangrijk, zeker ook voor de belangrijke keuze die je op het eind van het middelbaar moet maken. Het zou logisch moeten zijn dat mensen op concretere manieren aan zichzelf werken, zodat ze niet zoals zovelen en ikzelf, zo zwaar worstelen met die keuze. Er is niet zoveel ademruimte voor kinderen om op zoek te gaan naar wat ze graag doen. Nu lijken er alleen maar keuzes bij te komen.

Wasmanden, bakjes of boeken – alles is goed om het staand werken een kans te geven! Vier uur rechtstaan komt qua energie overeen met vijf kilometer lopen.

Een 9-to-5-job voor iemand die graag buiten zit, is erg vermoeiend. Je kan daar niet echt uit, behalve met een staande bureau! Zo kwamen we bij het idee van onze standing desk. In Scandinavië is dat de logica zelve, hier is het nog even wachten op de integratie in het dagelijkse leven.

De mooiste kunstvorm is waarschijnlijk muziek, dat ligt het dichtste bij mijn realiteit. Mijn vriendin zingt ook. Het is straf dat je gelukkig of triest kan worden door gewoon iets te horen.

Als ik minister van energie was, zou ik direct inzetten op 100% hernieuwbare energie, en kernenergie hoort daar voor alle duidelijkheid niet bij. Maar het is niet omdat we puur op renewable energy focussen, dat daarmee het ecologisch vraagstuk opgelost is. De productie van windmolenparken gaat met een enorme staalproductie gepaard, en dat is nu ook niet echt natuurvriendelijk. Zorg dat je slim genoeg bent om de impact van een alternatief te onderzoeken, en niet dezelfde fouten uit het verleden te herhalen.

Het is makkelijk om te vervallen in een populistisch model. We kunnen gigantisch veel van pakweg een Hitler leren. Hij heeft op een perfecte manier een probleem waar we allemaal mee geconfronteerd worden, een economisch probleem, kunnen afschuiven op één bevolkingscategorie. Ik heb schrik voor zulke evoluties vandaag de dag.

Ik voel mij veel eerder een Europeaan dan een Vlaming of Belg, maar dan verleg je natuurlijk weer het probleem. Zijn we dan als Europa een groepje, net zoals we nationalistische groepen en ideeën binnen Europa zien opkomen?

Patagonia is een tof bedrijf met een fantastische visie. Let My People Go Surfing, het boek van Yvon Chouinard, de oprichter, moet je zeker eens lezen.