Favoriete strategie om minstens 20 boeken per jaar te lezen

Strategisch boeken lezen

Herinner je je de laatste keer dat je een boek of diepgaand artikel las? In tijden van facebook-updates en instagram-posts komen de meesten van ons niet verder dan 140 karakters. Of een kort artikeltje op HLN. Met een constante onderbreking, want je crush, moeder of kat heeft je nodig.

Een aantal voordelen van het geschreven woord:

  1. Mentale stimulatie en ontwikkeling van je persoonlijkheid
  2. Opbouwen van kennis en analytische skills
  3. Meer inspiratie, meer concentratie, en met de juiste boeken veel relaxatie
  4. Gratis educatie en entertainment

Er is helaas een maar. Boeken lees je niet in 1 2 3 uit, tenzij je er een systeem of methodiek voor ontwikkelt. Boeken lezen is een gigantische opgave, maar met een beetje planning lees je gemakkelijk 30 boeken per jaar. Hoe, vraag je? Wel..

Meer boeken lezen dankzij een simpele methode

Voor je verder leest, ga ik ervan uit dat je ook effectief kan lezen. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar eens je ons alfabet onder de knie hebt, is er geen excuus meer om niet te lezen. Je moet er gewoonweg tijd voor vrij maken – en dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of niet?

Tot ongeveer 2 jaar geleden, was ik een notoir anti-lezer. Boeken waren iets vies, iets wat bij oude pee’kes stof staat te happen. Hoe kan je in hemelsnaam tijd aan zoiets nutteloos verliezen. Tot ik op een bepaald moment een klik maakte: een dagelijks sommetje deed me inzien dat ik ettelijke uren verkwistte aan nutteloze artikeltjes, belachelijke krantenkoppen en nietszeggende discussies op andere websites.
In dezelfde periode ontdekte ik audioboeken, een geschenk uit de hemel. Audioboeken, en bij uitbreiding podcasts, zijn easy. Je downloadt of streamt ze en beluistert ze rechtstreeks via je smartphone, tablet of laptop. Waar je wil, wanneer je wil. Het grootste gebrek was echter het niet kunnen onderlijnen van leuke zinnen of notities maken. Zo kwam ik bij boeken terecht. Eens ik gestructureerd met boeken aan de slag ging, kweekte ik één van de beste gewoontes tot nog toe.

20 pagina’s per dag

Zo simpel is het. 20 pagina’s. Per dag. Elke dag. Dat zijn +- 7000 pagina’s op een jaar. Dat zijn 23-35 boeken, elk jaar. Probeer je voor te stellen wat een enorme berg kennis dat inhoudt. En doe dat dan maal twee, want niet enkel lees je nieuwe ideeën en inzichten, het vormt een brede basis waardoor je steeds sneller meer kan en gaat leren.

Hah, 20 pagina’s. “Daar heb ik geen tijd voor!”

Het zal wel – afhankelijk van het boek (en de taal) dat je leest, mag het in principe niet meer dan een half uurtje duren. Een half uurtje kan iedereen vrij maken (bij mij is het eerder een 20-tal minuten). Ik lees ofwel ‘s morgens vlak na het wakker worden, ofwel ‘s avonds voor het slapengaan.
Audioboeken en podcasts zijn mijn favorieten tijdens eenzame trein- of autoritten. 20 pagina’s is een goede richtlijn: het is kort genoeg om niet te vervelen en iedereen kan het. In het begin van de dag ben je de dagelijkse verleiding voor. Pro tip: laat je GSM onberoerd voor je begint te lezen.

Sinds het begin van dit jaar las ik al 2 boeken uit (“Koud Kunstje” van Wim Hof en “On the shortness of life” van Seneca). Aan dit tempo ga ik voor zo’n 30 boeken in 2016. Doe je mee? Ik koop al mijn boeken, aangezien ik ze als werkboek (soms ook tekenboek) kan gebruiken.

20 pagina’s per dag. Een klein dagelijkse investering, een gigantische jaarlijkse rendement.

Een overzicht van mijn favoriete boeken vind je hier.

Hi, ik ben Kobe. "Kobe van Reppelen is a 25-year old writer and entrepreneur. After having lived in Belgium, Brazil, and Germany, he now travels the world looking for the best stories from extraordinary people. In these stories, he details the lives, choices, and careers of people ranging from ministers to billionaires and artists. His unique style of interviewing helped his podcast become one of the most popular Belgian podcasts. He is currently working on his first book, bundling the most valuable lessons into a gateway to self-fulfillment."

4 Comments

  1. Audio boeken zijn echt de oplossing! Vaak heb ik echt geen tijd of zin om aan een boek te beginnen, maar even de oortjes insteken op de trein naar mij werk en ik begin er makkelijk aan.

    1. Yup, ik ben nu ‘Power of Now’ van Eckhart Tolle aan’t beluisteren, in tekst vorm zou ik waarschijnlijk gestopt zijn na 30 pagina’s 😀

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.