kobevanreppelen.be

home | bio | werk | Corona notitieboek | email

Tweedegraadsdiner

“Hoe vind ik interessante, nieuwe mensen?”

Waar Gaat Dit Over?

Een Tweedegraadsdiner brengt zes mensen samen die, in de regel, elkaar niet kennen.

Er zijn twee “hosts.” Deze nodigen telkens een persoon uit waarmee ze graag hun tijd spenderen. Beide genodigden brengen op hun beurt zélf iemand mee die zij interessant vinden.

Op deze manier kennen enkel de twee hosts elkaar en hun gast, wat betekent dat iedereen aan tafel minstens drie nieuwe mensen leert kennen.

Het grootste voordeel van dit concept is dat je enkel betrouwbare mensen leert kennen - wie neemt tenslotte een gast mee die ze zelf maar niets vinden?

Van zodra het diner van start gaat, volgt een korte introductieronde:

De introductie gaat meestal gepaard met een aperitiefje, of het roeren in de potten en pannen (als de kok van diesnt dat toe laat!). Het is een informele manier om het ijs te breken, om ervoor te zorgen dat ieder elkaars naam kent, en dat je een idee hebt van wie precies zich bij je aan tafel sluit.

Dan begint de fun. Start in ‘t begin, en ga de cirkel rond: elke persoon deelt één ding waar ze het (momenteel) moeilijk mee hebben, of een probleem dat ze niet opgelost krijgen.

Dit kan gerelateerd zijn aan werk, persoonlijk, fysiek, mentaal, eender welk onderwerp waarbij hulp of een brainstorm gebaat is. De anderen zijn vrij om ideeën of ervaringen te delen.

Het voordeel hier is dat je onmiddelijk een diepere band creëert met de anderen. Door vanaf het begin direct en open te zijn, en jezelf kwetsbaar op te stellen, creëer je een atmosfeer van vertrouwen, wat veel waardevoller is dan de zoveelste oppervlakkige meetup of “netwerkevenement”.

Door iedereen als een vriend of vertrouwenspersoon te behandelen (en zo behandeld te worden), leg je op een avond een betere fundering voor een vriendschap dan in 2, 3, 4, 5 of meerdere ontmoetingen.

Waar je zoal over kan praten:

Het dineren duurt meestal zo’n 2-3 uur, maar lijkt voorbij te vliegen. Na het diner doe je wat je wil. Misschien nog een glaasje wijn, al dan niet ergens anders.

Hoe Organiseer Je Zelf Een Tweedegraadsdiner?

Klinkt als een goed idee? Ga dan zelf aan de slag!

Kies Een Goede Co-Host

Vind iemand die je vertrouwt en waarmee je dit graag zou organiseren. Liefst kies je iemand die interessant (en geïnteresseerd!) is, en die een andere vriendengroep dan jou heeft (nu toch nog).

Zoek Een Goede Locatie

De locatie heeft een grote impact op de kwaliteit van je avond. Je kan het bij iemand thuis organiseren, of voor een restaurant gaan. Houd dan rekening met:

Kies Een Vast Tijdstip

Je kan het bijvoorbeeld elke donderdag om 19u hosten. Weekdagen zijn ideaal omdat weekends vaak drukker bezet zijn.

#### Ga Voor Een Paar Regels

Regels of leidraden kunnen de ervaring serieus verbeteren. Hier zijn een paar suggesties:

Zet Mensen Strategisch Bij Elkaar

Eén manier om gesprekken te faciliteren, is door ervoor te zorgen dat mensen langs iemand zitten die zeg nog niet kenden.

De eenvoudigste manier om dit te doen is door de hosts diagonaal aan de tafel te plaatsen, met hun twee gasten aan de andere uiteinden. De gasten van de gasten zet je in het midden.

Geef Het Voorbeeld

Als host is het aan jou om de toon te zetten en jezelf kwetsbaar op te stellen. Wees de eerste om iets met de groep te delen. Vertel over een onzekerheid, zwakte, angst, of iets waarbij de anderen niet verwachten dat je er comfortabel over zou kunnen praten.

Ja, dit is scary, maar mensen appreciëren openheid en betalen in dezelfde munt. Als jij zelf oppervlakkig vertelt, kan je hetzelfde van je gasten verwachten.