Zelfstandigenexperiment: maand één (1/6)

Hallo

Hallo is de meest universele begroeting in mijn woordenschat. Zowel in België, Brazilië (“Ola“) en Duitsland begrijpt iedereen wat je bedoelt. Dat je hen begroet. Dus bij deze: hallo, hominus universelus.

[drop_cap]S[/drop_cap]inds 1 juli is ondergetekende fulltime zelfstandige. De zaken gaan fantastisch. Op het einde van de maand kleurt de balans groen: €15 000 gefactureerd, €12 000 winst. Volg me op vakantie, om deze geweldige maand te vieren. Je kan me tegen het einde van de zomer terug verwachten.

[tagline]Niet zo snel.[/tagline]

Sinds 1 juli is ondergetekende fulltime zelfstandige. Met een kinderlijk gevoel van fierheid ging exact één factuur de deur uit, die ongeveer een tiende van bovenstaand bedrag telt. Vele slapeloze nachten gingen de uiteindelijke beslissing vooraf. Als je mijn type persoonlijkheid deelt, ben je iemand die graag en vaak piekert en absoluut de beste keuzes wil maken. Wanneer die keuzes vastliggen, ga je er ook volledig voor. Nooit terugkijken, altijd tevreden en fier op de weg, niet de bestemming. Volgens die insteek ben ik fier op m’n beslissing, maar ook erg onzeker. Wat werkt tegen onzekerheid? Duidelijke, meetbare doelen.

Onze parameters voor succes!

 1. Geef jezelf drie tot zes maanden de ruimte (financieel en logistiek) om te experimenteren, om mensen te leren kennen, om ideeën te testen en vooral te doen;
 2. Kleine onderneming vrijgesteld van btw. Dat wil zeggen dat mijn inkomsten “gelimiteerd” zijn tot €25 000 per jaar. Een goede financiële maatstaf is €10 000 omzet in de eerste zes maanden. Merk op: Punt (1) betekent dat je 3-6 maanden zonder inkomsten toekom, punt (2) is een relatief willekeurig cijfer;
 3. In deze sector hangt perceptie onlosmakelijk aan meerwaarde. In een typische productieomgeving is dat anders: x (arbeidsuren, materiaal) komt binnen, y (afgewerkt product) gaat buiten. In deze vijver moet je eerst zelf groeien voordat je een grote vis kan vangen. De podcast, blog en youtubekanaal zijn geen verkoopskanalen, maar pak ik wel methodisch aan. Mijn gasten (onderwerpen) en hun activiteiten liggen stuk voor stuk in het verlengde van mijn eigen interesses. Geen van bovenstaande zijn verkoopkanalen, al vergen ze elk een investering.
zelfstandige
De zaak, Altona, is officiëel geregistreerd. In mijn hoofd ziet de structuur er zo uit.
 1. Altona.be: het bedrijf achter emailmarketingstrategie.be en toekomstige digitale avonturen
 2. Zelfstandige Kobie (kobevanreppelen.be): blogger, consultant en aanbieder van online cursussen (podcastmaken.org en moraalvanhetverhaal.be)

De afscheiding tussen de bedrijfsactiviteit enerzijds en het persoonlijk brand anderzijds, moet duidelijk zijn. Kapitein Kobe doet geen emailmarketing noch is Altona.be uitgever van een boek. Kapitein Kobe heeft een podcast en Youtube-kanaal, Kobe van Reppelen is de uitgever van boeken en online cursussen en Altona is de koepel waaronder digitale ideeën ontstaan en initiatieven groeien.

Ready, Fire, Aim! Euhm?

Uit de honderden artikels, boeken, filmpjes en allerhande kwalitatieve bronnen, onthoud je dit:

 1. Experimenteer, proef en probeer verschillende dingen en sta niet te lang stil bij succes of falen;
 2. Doe het werk.

Dat is stiekem ook de TL;DR van mijn podcast, dieet, sport, reizen en cursussen. Je kan jezelf letterlijk doorheen alle informatie verdwalen, maar op het einde van de dag (of begin) moet je er simpelweg aan beginnen. Verschillende startersgidsen, starters events en een eerste job in loondienst later, was het tijd om de stap naar het zelfstandige in hoofdberoep-statuut te zetten.

Breakdown van mijn investeringen, inclusief belasting over toegevoegde waarde:

 1. €589 – iPhone SE
 2. €1362,46 – Macbook Pro (student) met gratis Beats-koptelefoon twv €299 (te koop! mail me)
 3. €302,50 – jaar lidmaatschap Bryo/Voka
 4. €83,50 – Acerta
 5. €56,29 – WordPress thema
 6. €200 – externe HDD (Lacie Rugged mini), iPhone lens, Steadycam, powerbank, ..
 7. €250 – GoPass / meetings

Gesamtsumme: €2760

Altona is een kleine onderneming vrijgesteld van btw. Bij bovenstaand bedrag komen nog een aantal maandelijkse kosten zoals boekhouder, ziekenfonds, verzekeringen en sociale bijdragen, maar dat zijn inherente kosten en geen investeringen. De keuze voor deze btw-regeling heeft een paar voordelen: beperkte kost aan boekhouder, beperkte administratie, geen btw aan particulieren aanrekenen en geen kwartaalaangifte. Bekend nadeel is btw-aftrek. Dit zou volgend jaar veranderen, wanneer ik mits voldoende inkomsten, eigen vervoer financier. Dan recupereer je nog steeds 80% van de btw van vroegere aankopen.

Mens sana in corpore sano

Als zelfstandige ben jij je zaak, en is je zaak jezelf. Anders dan in loondienst is er bitter weinig om op terug te vallen. Geen collega’s of baas die je werk aanlevert. Weinig input van anderen. Als je zelf niet op zoek gaat, vind je nooit iets.

De grootste werkpunten voor mijzelf:

 1. Een vast schema;
 2. Een gezonde levensstijl;
 3. Een duidelijk doel.

Een blik op m’n kalender toont dat ik deze maand..

.. een aantal zeer leuke mensen heb leren kennen (exact 20 meetings);
.. dagelijks 30′ touwtjespring (record: 246) en andere training doe;
.. vijf nieuwe gasten heb vastgelegd;
.. mijn digital nomad-experiment in Lissabon vastligt;
.. een eerste Youtube filmpje afwerkte;
.. een eerste versie van mijn curriculum vitae samengesteld heb;
.. op een goed tempo blijf lezen, mezelf verbeteren en genieten;
.. mijn interview met Eefje Depoortere zo’n 20 000 keer beluisterd is;
.. mijn eerste vlog bij Aster Nzeyimana online staat.

Het voelt als zweven tussen hemel en hel: op dagdagelijkse basis heel weinig werk verzetten, maar de gecumuleerde optelsom is best oké, naar mijn eigen maatstaven. Zo voelt het alleszins.

Het doel

Waar werk ik naar toe?

Heb je toevallig m’n bucketlist gezien? Onder het kopje “Zakelijk” staat dit:

 • Eerste factuur versturen – CHECK
 • 10 000 euro omzet via zelfstandige activiteit
 • 50 000 euro omzet via zelfstandige activiteit
 • Eerste medewerker op loonlijst
 • Vijf medewerkers op loonlijst
 • Stagiair in dienst
 • 250 000 euro omzet
 • 750 000 euro omzet
 • Bedrijfje in huis of loft vestigen
 • Product of dienst met jaarlijks recurrente 1 mln+ euro inkomsten
 • Bedrijf overnemen
Stand: juli 2016.

Hoe werk ik daarnaar toe?

Vier projecten (aan het puntje “vast schema” is nog werk), in willekeurige volgorde:

 1. De Kapitein Kobe podcast en Youtube
 2. Online cursussen
  1. PodcastMaken.org
  2. MoraalvanhetVerhaal.be
 3. Emailmarketing (emailmarketingstrategie.be)
 4. Outline van mijn eigen boek, working title “Shit! Wat nu?

Over dat laatste.. Om één of andere reden wil ik af en toe terug in de tijd gaan, naar 2009. Naar de 18-jarige Kobe. Niet omdat 2009 per sé een fantastisch jaar was (alhoewel, avontuur in Brazilië en historische lage aandelenkoers). Wel om mezelf een boek mee te geven. Het zou “Het Grote 18-Jarigen Boek Voor Kobe” heten. Op m’n 18e mocht je me gerust vertellen dat je niet direct moet gaan studeren (laat staan een academische opleiding) maar ook een jaar kan werken, dat je toen veel meer met gezondheid (sport en voeding) bezig moest zijn, et cetera. 2009 ligt gelukkig in het verleden.

2016 daarentegen raast op dit moment door ons leven: het jaar van mijn quarter life crisis. Teruggaan in de tijd lukt niet meer, maar zo’n boekje moet er toch echt komen. Een boek aan de 25-jarige Kobe: een overzicht van alle waarden, normen, principes, doelen en motieven die mij aan het hart liggen. Dat moet ten laatste op 9 oktober 2017 om 23u59 klaar zijn – daarna ben ik nooit meer jonger dan 26.

Change the future we can travel time.
Ik maak mezelf graag wijs dat we op dit moment door de tijd aan het reizen zijn, door onze toekomst bewust te beïnvloeden. Lach maar. Ik lach er zelf ook mee.

De ruwe outline/onderwerpen:

 1. “Luxe in de 21e eeuw” – over het historisch gemak waarmee we tegenwoordig leven
 2. “Daily Kit” – een fysieke en mentale samenvatting van onmisbaar gereedschap voor een jonge geest
 3. Over motivatie
 4. Over creativiteit
 5. Over rust vinden
 6. Over 80/20
 7. Over voeding en sport
 8. Over zelfbeeld
 9. Over je werk naar buiten brengen
 10. Over macro-economie in jouw micro-economie
 11. Manifesto
 12. Iedereen freelancer?

Een best seller? Nee, integendeel. Dat zou een jammere zaak zijn: liever een paar enkelingen écht bereiken, dan iedereen en niemand. In James Altucher’s Choose Yourself komt het idee van self publishing uitgebreid aan bod. Ofwel print je een boek in Polen (hi Gerrit) of China met beperkte instapkost en verkoop je het zelf. Ofwel print Amazon het on demand voor jou, zonder instapkost. Al is een kleine crowdfundin-campagne ook interessant, al was het maar ter promotie.

Ten slotte zou de toon die van Peter De Keyzer’s Groei Maakt Gelukkig aannemen. Streng, overtuigd van eigen gelijk en gestaafd in een bredere context. Dat bevalt mij.

Bovenstaande lijst zal minstens 30 keer aangepast worden.

Context

Het stoort me wanneer mensen hun “10 tips” of “how to’s” delen zonder hun context erbij te plaatsen. Wat is context? Zorgen voor je ouders. Een terminaal ziek kind. Een lening. Een vriendin. Een schuld. Een gebrek aan kennis. Over/onderkwalificatie. Die dingen hebben impact op jouw activiteiten en moet je (mentaal) ook in de balans gooien. Ik:

 • Woon nog thuis, tegen betaling;
 • Heb geen vriendin, lening of andere grote kosten;
 • Heb in mijn periode in loondienst en daarvoor genoeg gespaard om zes maanden zonder inkomsten toe te komen;
 • Heb een opvangnet in de vorm van een fantastische familie en vriendengroep die me altijd verderhelpen.

Slot

Nu touwtjespringen. Daarna schrijven. En niet vergeten: alles is relatief.

Er zijn ergere dingen in ‘t leven dan onze luxeproblemen.

zelfstandige

3 reacties

Kasper Vancoppenolle 4 augustus 2016 Reageer

Looking good so far! Ik blijf volgen 🙂

Kobe van Reppelen 4 augustus 2016

Dank!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.