freelance

Zelfstandiger!

Goede middag!

Vandaag is een spannende dag, plus Brexit (cash is king mannen).

Normaal probeer ik de communicatie over mijn privéleven zo veel mogelijk te beperken. Niemand zit te wachten op meer foto’s van cappuccino’s, onweersbuien of sushi (tenzij je er op mijn Instagram naar op zoek gaat!). Af en toe deel ik iets mee wat belangrijk is. Iets wat een grote impact op mijn werk heeft. Iets wat Kapitein Kobe of Kobe van Reppelen (zwaar) beïnvloedt.

Vandaag is zo’n dag. Meer zelfs, vandaag is tegelijkertijd de eerste en laatste dag. Op 1 maart trad ik in dienst bij Fenego op de Corda Campus. Een leuk bedrijf wat ik elk Limburgs IT-profiel kan aanraden, en als het daar niet lukt, heb je bij uitbreiding toegang tot de volledige Cronos groep. Enkel maar positieve woorden voor mijn (ex-) werkgever. Het is echter mijn laatste dag.

De eerste dag

Image

Voor zij die geen idee hebben wat bovenstaande tabel betekent: het is een opsomming van de activiteiten die ik onder zelfstandige noemer mag gaan uitvoeren. Dit vertaalt zich concreet naar:

 • Uitgeven van ebooks, online courses, zelf gepubliceerde boeken
 • Een community opbouwen (“Ter beschikking stellen van een databank”) en hier inkomsten uit genereren
 • (digitale) Marketingcampagnes uitdenken (strategie) en uitvoeren (implementatie), focus op e-mail automation, customer success en growth hacking
 • Audiovisuele producties: interviews (zowel audio als video) in opdracht (bedrijfsfilmpjes, interviews ter ondersteuning van copywriting, ..)
 • Organisatie van congressen en beurzen: velen van jullie weten dat ik al langer met het “live podcast” idee speel, dat is de eerste reden waarom ‘t erin staat
 • Consulting wat bovenstaande puntjes betreft, want uiteindelijk wil ik m’n ervaring ook delen

Dat is het ongeveer. Een hele boterham, al kan het nooit voldoende zijn (en er komen gaandeweg nieuwe puntjes bij). Wat wil dit nu concreet zeggen? Straks sluit ik de deur na mijn loondienst. Vanaf 1 juli gaat mijn zelfstandige activiteit in, en ben ik “vrij” om te verkennen.

Echt “vrij” ben je natuurlijk nooit, maar dit zelfstandigenstatuut geeft mij de mogelijkheid verschillende paden te bewandelen, verschillende uitdagingen aan te gaan en verschillende leercurves te ontdekken. Het past een beetje in mijn onzichtbare strategie. Als 17-jarige zat ik in Brazilië, als 23-jarige in Duitsland en in de zomer ga ik even bezinnen in Lissabon. Altijd op zoek naar nieuwe mensen en nieuwe verhalen. Het is, voor mij, logisch om ook professioneel m’n intuïtie te volgen.

Dat allemaal gezegd zijnde, ben ik bang. De optimist in mij weet dat het allemaal goed gaat komen, ik niet onder een brug moet gaan slapen (hey mama & papa) en straks wel choco op mijn boterham kan smeren. Mijn bewustzijn daarentegen, is een gigantische springbal. Het ene moment voel ik me on top of the world, het andere moment wil ik onder een steen kruipen. Wat als dit? Wat als dat?

Als ik een opsomming van mijn “mooiste momenten” maak, met andere woorden, de momenten die ik als hoogtepunt van het jaar zou omschrijven, kom ik bijna altijd uit bij warme herinneringen die voortvloeien uit spontane beslissingen. Mijn dag van het jaar in 2015 beleefde ik in Venetië (lees vanaf “Italië”), die van 2013 was waarschijnlijk de barbecue met Elias op oudejaarsavond (toen werd dit filmpje opgenomen en was mijn ex-vriendin ook toevallig in Hamburg, toevallig op oudejaarsavond – smiley). En zo zijn er nog heel veel momenten.

Ohja, “wat is de naam van je bedrijf?” Daar had ik nog niet teveel over nagedacht. Het is Altona geworden. Altona is een wijk in Hamburg, waar ik 12 maanden gewerkt heb. Een plek waar ik áltijd met een warm gevoel aan terugdenk, waar ik áltijd positief over blijf. Dat lijkt me een mooie houvast. Een beetje symboliek. 🙂 Nu nog een logo vinden! (ik vind dit visueel heel cool, maar de maker wilt z’n werk niet in die zin commercialiseren)

[project_action][button text=”De laatste posts en afleveringen, direct in je inbox” url=”https://www.getdrip.com/forms/3944455/submissions/new” target=”_blank” color=”green” size=”medium” icon=”paper-plane”][/project_action]

Het verhaal

Wat zijn de belangrijkste hoofdstukken in ‘t verhaal dat vanaf 1 juli geschreven wordt? Ik weet het niet goed. Dit zijn een aantal zaken die ik opgeschreven heb:

 1. Focussen op Kapitein Kobe, meer schrijven rond de interviews heen (blogposts, guestposts, columns, ..)
 2. De straat op gaan en filmpjes maken, mensen vragen stellen en dit op een leuke manier brengen
 3. Al m’n gekochte boeken (her)lezen. Ik kijk enorm uit naar Stumbling on Hapiness, Thinking Fast and Slow en Mistakes Were Made but Not by Me
 4. Al m’n favoriete podcasts (her)beluisteren en zwaar notities nemen, terugkoppelen aan puntje 1
 5. Frans, Duits en Engels perfectioneren
 6. En veel meer.

 

Deze lijst is niet exclusief, wel inclusief. Dit zijn lange-termijndoelen die ik wil behalen, zonder dat ik daar (direct) financieel gewin uit haal. Ik heb bewust geen opdrachten zoals “10 artikels per maand” of “3 bedrijfsfilmpjes voor het einde van het jaar” vermeld. Dat is op dit moment niet de prioriteit. Mijn prioriteit is mezelf te blijven ontwikkelen, de beste versie van mezelf te worden en, hoe cheesy het ook klinkt, de wereld nét iets beter te maken (de narcist of optimist in mij vindt dat je tegelijkertijd ook schatrijk mag worden, da’s ook niet exclusief).

Goed, dit is allemaal erg spannend. Ten slotte een greep uit de reacties die ik op dit ‘nieuws’ mocht ontvangen, misschien vind je ook inspiratie:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Jonas zorgt voor het realisme
Image
(ik ga vanaf nu bij hem janken)

Ten slotte, wat kan er nog mis gaan?

Image

De ene dag ga ik me een BV voelen. De andere dag ga ik mij verschuilen voor de onzekerheid.
Ik zou ‘t niet anders willen.

Do what scares you.”

Tot gauw!

Happiness

Hi, ik ben Kobe. "Kobe van Reppelen is a 25-year old writer and entrepreneur. After having lived in Belgium, Brazil, and Germany, he now travels the world looking for the best stories from extraordinary people. In these stories, he details the lives, choices, and careers of people ranging from ministers to billionaires and artists. His unique style of interviewing helped his podcast become one of the most popular Belgian podcasts. He is currently working on his first book, bundling the most valuable lessons into a gateway to self-fulfillment."

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.