Antilichamen in november 2021

Ik wil al langer een pin zetten in mijn ervaringen van de herfst van 2021, het moment waarop het CovidSafeTicket werd ingevoerd. Een genuanceerde discussie over persoonlijke vrijheid en maatschappelijk belang, transformeerde in een debat over gehoorzaamheid. Aan de finaliteit van vaccinaties werd voorbijgegaan.

Die finaliteit is, mijns inziens, de aanwezigheid van antilichamen. Of die antilichamen volgen uit een infectie dan wel een vaccinatie, is van secundair belang. Maar niet in het Europese discours. Wij verdeelden onze maatschappij in Gehoorzaamheid (“vaxxed”) en Ongehoorzaamheid (“antivax”).

Er is één land waar men het pragmatische midden koos, en het doel strak voor ogen hield: Zwitserland 🇨🇭. Daar voerde men rond dezelfde tijd van het CST een ander systeem in, gebaseerd op vaccinatie en/of antilichamen.

(..) people who have produced a necessary antibody blood test to prove their immunity can also receive a certificate, but its validity is limited to 90 days and for use in Switzerland only.

www.swissinfo.ch/eng/politics/covid-certificate-and-jabs/47080616 – 03.11.2021

.. the period of validity for all recovery certificates issued to date (with a PCR test) is to be doubled from 180 to 365 days. Based on the evidence currently available, this provides sufficient protection against serious illness and hospitalisation. However, as recovery certificates are valid for only 180 days in the EU, with some exceptions, this extended certificate is also only for use in Switzerland.

Swiss Federal Council, 20.10.2021

Niet enkel concludeerden ze uit de wetenschap dat bescherming na een positieve PCR-test tot een jaar lang (in tegenstelling tot 6 maanden bij ons) bescherming bieden. Er werd tevens gedacht aan de mensen die antilichamen konden aantonen, zonder PCR-test. Zij werden niet verplicht tot een vaccinatie, maar mochten tot 90 dagen na de positieve antilichamentest evenzeer deelnemen aan het publieke leven. Als buitenlander kon ik maw. gaan en staan waar ik wou, in Zwitserland, terwijl ik in België elke drie dagen een covidtest moest uitvoeren.

Ik herinner me de vele oproepen om een specifieke groep te marginaliseren, zoals deze:

“Laat ongevaccineerden nergens meer binnen. Alleen gevaccineerden zouden toegang mogen krijgen tot openbare plaatsen, vindt Conner Rousseau. Solidariteit wordt zo beloond met vrijheid.”

standaard.be/cnt/dmf20220116_98160240

Twee jaar later zit hier nog steeds de kern van mijn frustratie. We hadden een andere weg kunnen inslaan; veel leed had bespaard kunnen worden (compilatie); niet iedereen die het covidvaccin afwachtte, is een antivaxxer. Ik wijs er op dat de Zwitsers niet naïef waren. Als je hardnekkig weigerde een anitlichamentest te doen én vaccinatie weigerde, werden je rechten óók ingeperkt.

———-

Geheel terzijde verscheen in 2023 in The Lancet een meta-analyse van 65 studies hetgeen de hoge bescherming na infectie tot en met de Delta-variant bevestigde (van Omicron was in de herfst van 2021 amper sprake). Dit wisten we twee jaar eerder ook al, en dat hebben de Zwitersers correct ingeschat.

Ook geheel terzijde raad ik eenieder aan, die politiek geëngageerd is, om de stemmingen rond het Covid Safe Ticket te bekijken. Dat kan via de website van het Vlaams Parlement (bron).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *